Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    У Росії РПЦ молиться на тувинській мові, а в Україні – на «церковнослов’янській»

    У Росії священнослужителям Російської православної церкви дозволяють молитися на рідних мовах місцевих народів, в той час, як українським вірянам московського патріархату у такій розкоші відмовлено.

    Такий висновок можна зробити після прочитання нещодавньої новини із телеграм каналу «Центр “Харизма”», який наближений до РПЦ.

    Нещодавно у храмі-каплиці св. Георгія в Кизилі (Республіка Тива) у свято Обрізання Господнього (14 січня) відбулася літургія тувинською мовою, повідомляє канал. «У 2020 році завдяки працям місіонерів прийняли святе хрещення 28 тувинців», – йдеться у повідомленні.

    Виходить, що тувинцям можна молитись на своїй рідній тувинській мові, а в Україні на «церковнослов’янській» вірянам московського патріархату так званої «Української» церкви не можна?

    У 2019 році очільник РПЦвУ Онуфрій підкреслював що всі церкви служать на тих мовах на «яких ніхто не розмовляє», так і в Україні служать на «церковнослов’янській». Також у 2016 році він заявляв, що мова богослужіння має бути тільки церковнослов’янська, бо українською, за його словами «не всі захочуть служити». Він впевнений що церковнослов’янська це – «найкраща мова для молитви» і що «кращої мови для молитви немає». Щобільше, ця мова «зрозуміла кожному, хто хоче розуміти».

    Нагадаємо із 16 січня мова обслуговування споживачів – українська.

    Exit mobile version