Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Як українці зустрічали патріархів або Чому РПЦвУ боїться візиту Варфоломія

    Нещодавно митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) в ефірі передачі «Церква і суспільство» заявив, що Московський Патріархат в Україні «проти приїзду Вселенського Патріарха Варфоломія до України». На думку Антонія, приїзд Його Всесвятості «будет служить не миру в Украине, а может стать новым толчком к более глобальным противостояниям». Тому митрополит вирішив вказати Президенту України, що «прежде чем приглашать в Украину патриарха Варфоломея, должен (президент – ред.) озаботиться тем, как это воспримет общество».

    Утім саме суспільство приїзд Вселенського Патріарха Варфоломія завжди зустрічало із радістю. Коли у 2008 році Його Всесвятість прибув до Києва на святкування 1020-ої річниці Хрещення Русі на Софійській площі зібрався багатотисячний натовп вірян з усієї України, який радо вітав главу Церкви-Матері. Варто згадати один цікавий факт, який свідчить про Боже благословення, яке сталось під час служіння Вселенського Патріарха Варфоломія у Святій Софії. Тоді, під час богослужіння, у небі над куполом Софії було видно надзвичайної форми веселку, яку могли спостерігати усі, хто був той час у Софії чи слідкував за молитвою з екрану телевізору. Для багатьох це диво стало Божим знаком і Божою милістю, яке супроводжувало Вселенського Патріарха.

    Чого не скажеш про приїзди Російського Патріарха до України. Глава Московського патріархату бував в Україні частіше за Вселенського Патріарха. Проте такі візитації завжди супроводжувались масштабними акціями протесту з гаслами «геть московського попа».

    Ще у 1991 році, під час першого візиту патріарха Алєксія, біля стін Святої Софії, куди патріарх прямував, щоб звершити Богослужіння і вручити грамоту про самостійність, його зустрів величезний натовп українців, які виступали проти його приїзду до України. Протестна акція була настільки багатолюдною, що патріарху довелось потрапити на територію Софії через боковий вхід, що стало своєрідним українським ляпасом російському патріарху. Адже згідно «російської версії історії», Московські патріархи вважають себе спадкоємцями Київських митрополитів, а отже, вважають Святу Софію своєю кафедрою, тобто головним собором.

    З того часу візитації Московського патріарха стали дуже рідкими, що пояснювалось неможливістю організації належної безпеки під час візитацій. Патріарх Алєксій ІІ, за свою майже 20-річну каденцію, побував в Україні лише декілька разів. Останній раз він відвідав Україну у липні 2008 році. Тоді ж, коли в Києві перебував і Вселенський Патріарх. Сам Алєксій не збирався тоді відвідати Україну – від цієї поїздки його відмовляли лікарі. Проте через загрозу, що в Україні може постати Єдина Помісна Церква, Алєксій все-таки прибув до Києва з метою у будь-що не допустити утворення Єдиної Помісної Православної Церкви.

    Тоді у силу різних обставин в Україні не утворилась Єдина Церква, що безсумнівно, викликало сум у багатьох українців. А патріарх Алєксій вважав це своїм досягненням, про що потім розповідав у всіх можливих інтерв’ю.

    Після його смерті у грудні того ж 2008 року рупори РПЦ заявлять, що однією із причин смерті була нерекомендована літня поїздка до України. Таким чином із Алєксія російська пропаганда намагалась зліпити «борця за чистоту Православ’я» та єдність РПЦ, який віддав за неї своє життя. Проте через політику його наступника, Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) про цей «подвиг» невдовзі забули.

    Кіріл, на відміну від свого попередника, відвідував Україну набагато частіше. Уперше Кіріл відвідав Україну в якості патріарха у липні 2009 року, практично через півроку після свого обрання. Цей перший візит так само як і його попередника супроводжувався акціями протесту. Коли в Києві Кіріл звершував богослужіння в Києво-Печерській лаврі, під стінами лаври стояв чималий натовп людей, які протестували проти Кіріла, вигукуючи ті самі гасла, якими зустрічали і його попередника: «Геть московського попа». Мітингувальники викрикували їх настільки гучно, що вони перекрикували навіть спів церковного хору, а самий лозунг був навіть чутний на телетрансляції.

    Після богослужіння в лаврі Кіріл попрямував до Рівного. Там він відвідав Свято-Воскресенський собор, який Московський патріархат в Україні досі розділяє із Православною Церквою України. У Рівному Кіріл зустрів ще більший спротив з боку українців. У відеорепортажі видно і чутно як українці скандують і виступають проти Гундяєва, виголошуючи «ганьба» та «геть Московського попа». Протестувальники не переставали скандувати гасла і під час промови Кіріла. Гасла лунали із такої силою, що самому Кірілу довелось відчутно підвищувати голос. Також варто відзначити, що прихильників Кіріла було врази менше аніж протестувальників.

    Подібні акції протесту зустрічали Кіріла в всіх місцях перебування в Україні. Зокрема, у Почаївській лаврі, де так само лунали ті самі гасла «геть московського попа», що з часу першого приїзду патріарха Алєксія у 1991 році стало невід’ємною частиною перебування московських патріархів в Україні.

    Меншими за своєю чисельністю такі протести стали лише за часів президента-втікача Януковича, який відверто називав себе представником РПЦвУ і прихильником Кіріла (Гундяєва). Після його втечі припинились і візити Кіріла. Зважаючи на війну на Сході України можна припустити, що Кіріл може вже і не приїхати до України за свого життя.

    Слова Антонія (Паканича) про несприйняття українським суспільством майбутнього приїзду Його Всесвятості до України є відвертою неправдою і маніпуляцією. Ймовірно, що РПЦвУ намагатиметься чинити будь-які провокації чи акції протесту проти візиту Вселенського Патріарха, як це вона робила нещодавно під стінами Святої Софії. Проти такі акції будуть знову проплаченими, а їх учасники взагалі далекими від Церкви.

    Така негативна реакція Антонія та його колег на звістку про приїзд Вселенського Патріарха цілком очікувана. Такий візит – ще один болючий удар по репутації і впливу Московського патріархату в Україні. Він навіки похоронить прагнення РПЦвУ взяти реванш в Україні. Окрім цього, він може спричинити нову хвилю переходів парафій і вірян до Православної Церкви України. Адже тепер багато віруючих побачать, як єрархи ПЦУ співслужать зі Представниками Помісних Церков, а Представники РПЦвУ стоять осторонь цього дійства.

    Більше того візит Вселенського Патріарха Варфоломія планується на святкування ювілею незалежності України. Ймовірно, що глава Вселенського Патріархату візьме участь у святкових і урочистих заходах спільно із першими особами Держави та представниками ПЦУ. А через присутність на заходах Патріарха Варфоломія цілком закономірно, що на них будуть відсутніми представники РПЦвУ, а проігнорувати ювілей незалежності буде просто політичним самогубством.

    Це показуватиме, яка ж саме Церква є Церквою Українського народу. І є українською не лише по назві, але і по Духу. Тому і закономірно, що РПЦвУ висловлює подібні заяви та проводить проплачені акції протесту, щоб зірвати приїзд Вселенського Патріарха Варфоломія. Проте це РПЦвУ навряд чи вдасться.

    Exit mobile version