Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Раніше РПЦ підтримувала автокефалію Македонської церкви, а зараз лякає «розколом»

    У світлі сучасних заяв РПЦ про розкольників із «Македонської православної церкви», варто нагадати, як офіційний московський патріархат мислив кілька років тому.
    17 жовтня 2003 року тодішній прем’єр-міністр Республіки Македонія Бранко Црвенковського здійснив візит до Москви де зустрівся із патріархом РПЦ Алексієм ІІ.
    На цій зустрічі Алексій II запевнив прем’єр-міністра Скоп’є, що, «ми подолаємо ізоляцію, в якій знаходиться Православна Церква Македонії сьогодні».
    Своєю чергою, Бранко Црвенковського зазначив, що «ця готовність Російської православної церкви буде надзвичайно корисною для розв’язання проблем та вирішення суперечок між Македонською православною церквою та Сербією».
    Секретар відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату прот. Миколай Балашов заявив, що «Церква Росії неодноразово заявляла про свою готовність взяти участь у розв’язанні проблеми. Цього року (у 2003 р.) І Церква Сербії, й ієрархія Македонії позитивно висловилися за співпрацю».
    Позиція Російської Православної Церкви, за словами Балашова, полягає в тому, що процес міжнародного визнання Македонської Православної Церкви – процес поетапний. Головне завдання – подолати нинішнє відчуження, ізоляцію Македонської Церкви, повернути її до канонічного спілкування з іншими Православними Церквами.  (див. тут російською мовою ).
    В іншому інтерв’ю (7 червня 2005 р.) голова Зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон (Алфеев) заявив таке:
    «Ми виходимо з того, що македонці (також як і серби) є братнім нам православним народом. Ми виходимо з того, що політичне становище, в якому знаходяться православні народи на Балканах дуже важке. І перед обличчям існуючих серйозних викликів краще бути разом. Ми завжди з болем сприймали той факт, що народ Республіки Македонії знаходиться поза спілкуванням з повнотою вселенського Православ’я, і ​​хотіли б допомогти подоланню цієї ситуації» (див. тут російською мовою).
    11 грудня 2009 р. (під час правління патріарха РПЦ Кіріла (Гундяєва)) заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату прот. Миколай Балашов ще раз відвідує Скоп’є (столицю Македонської Республіки).
    На зустрічі з главою православної церкви Македонії митрополитом Стефаном о. Балашов сказав, що незалежна держава повинна мати «незалежну церкву», і це повинно означати процес автокефалії ( див. тут болгарською мовою).
    Тут треба зробити акцент на деякі деталі.
    По-перше, патріарх Московський Алексій II охоче відгукувався на прохання македонської політичної влади допомогти повернути Македонську церкву до церковного спілкування. Однак коли Президент України звертається з тим самим зверненням до Вселенського патріарха, вся ієрархія Московського патріархату розриває одяг із криками «анафема»!
    По-друге, якщо Російська Церква (оскільки о. Миколай Балашов не міг висловити власну думку) вважає, що незалежна держава Скоп’є повинна мати автокефальну Церкву, то чому вона вперто відмовляє в цьому праві Україні й зараз Македонській церкві? Двоєдушність чи лицемірство?
    Простого пошуку в архівних заявах перших лиць РПЦ достатньо, щоб зрозуміти хиткість аргументів «третього Риму».
    Зараз офіційна лінія РПЦ полягає в протилежному. Вони нагадують про «легалізацію розколу в Україні» і кажуть, що таке ж може статись в Македонії. Але чому вони не говорили так кілька років тому, коли вели переговори із представниками влади Північної Македонії? Чому тоді вони говорили про «ієрархію Македонської церкви» і про приєднання і вливання її до Вселенської православної церкви? РПЦ просто було тоді вигідно казати одне, а зараз інше. Але скріншоти не горять і вся лукавість московського патріархату видна дуже добре.
    Нагадаємо, Македонська церква сподівається на визнання її автокефальною. Також Прем’єр-міністр Македонії та президент Македонії звернувся до Вселенського патріарха з проханням про церковну автокефалію. Раніше патріарх Варфоломій зустрівся з послом Північної Македонії.
    За матеріалами : www.tribune.gr

    Exit mobile version