Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ отримала з бюджету РФ 70 мільйонів доларів

    За останні чотири роки тільки організації, прямо пов’язані з РПЦ МП, отримували субсидії з федерального бюджету РФ на підтримку в сфері духовно-просвітницької діяльності. Всього через Федеральну агенцію у справах національностей РФ було виділено 4,5 млрд рублів (70 мільйонів доларів).

    У більшості випадків ці гроші йдуть на «будівництво духовних центрів в регіонах РФ». Також підтримку регулярно отримують фонд з відновлення Ново-Єрусалимського монастиря (Підмосков’я), до опікунської ради якого входить російський прем’єр Дмитро Медведєв, і Валаамський монастир, де періодично буває Володимир Путін.

    У 2019-2020 роках на «підтримку некомерційних організацій в сфері духовно-просвітницької діяльності» буде витрачено 1,47 млрд рублів у вигляді субсидій з федерального бюджету. Рішення про відбір організацій для розподілу коштів було ухвалено на засіданні комісії ФАСН. У протоколі засідання йдеться, що заявки на отримання субсидій подали 34 організації. В результаті були схвалені 33, всі вони – від організацій, які або безпосередньо засновані єпархіями РПЦ МП, або пов’язані з ними. Єдина організація, що не отримала підтримку – АНО «Голубиє єлі» (Петрозаводськ), що не афілійована з РПЦ МП.

    Організації, пов’язані з РПЦ МП, регулярно отримують кошти в рамках держпрограми «Реалізація державної національної політики». Загалом мова йде про субсидії двох видів – підтримка НКО в сфері духовно-просвітницької діяльності та «держпідтримка заходів в сфері духовно-просвітницької діяльності, спрямованих на зниження міжетнічної та міжконфесійної напруженості на території РФ». Для отримання субсидій другого виду, зокрема, необхідно надати документ, в якому регіональна влада стверджує «доцільність заходів», йдеться у відповідній постанові уряду РФ.

    Некомерційні організації, не пов’язані з РПЦ, грошей за цими напрямами не отримують взагалі.

    Exit mobile version