Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Парафіяни ПЦУ відновлюють церкву в Ніжині, яку звели борці за незалежність Греції брати Зосими

    У Ніжині, що на Чернігівщині з населенням 75 тисяч людей є близько 15 церков і 2 монастирі. Серед них є декілька церков зведених греками, які переїхали в Україну в часи боротьби Греції за незалежність. Зараз парафіяни ПЦУ відновлюють один із таких грецьких храмів, який зведений на честь Костянтина та Олени. В планах парафії поміняти підлогу і встановити іконостас.

    Духовний Фронт України дізнавався про всі деталі, що стосуються храму на честь Костянтина та Єлени.

    Понад 250 років тому грецькі купці почали з’їжджатись до міста Ніжин. А все через те, що громада українців Ніжина дуже добре ставилась до греків: їх дуже добре приймали і давали житло. Пізніше гетьмани надавали привілеї грекам-купцям, зокрема, звільнення від місцевого податку.

    «Для греків Ніжин був другою столицею, особливо коли Османська імперія зазіхнула на Грецію і вони були вимушені переселитись. Тоді жителі Ніжина їх люб’язно прийняли. Як йдеться у стародруках українці і греки в Ніжині жили дуже мирно і без міжусобиць», – розповіла Духовному Фронту України голова Ніжинського міського товариства греків імені братів Зосимів, пані Лариса Зайко.

    Вона зазначила, що греки, як віруючий православний народ, сприяли будівництву храмів, які зводились на кошти купців. Так з’явилися Михайлівська, Всіхсвятська та Святих Костянтина і його матері Олени (1822 р.) церкви у Ніжині. Також було зведене Грецьке Олександрівське училище, де навчались безплатно греки та обдаровані українці.

    У 1679 р. священник грецького братерства Христофор (Христодул) Дмитрієв, який прибув до Ніжина у 1677 р., звернувся до духовної влади із проханням дозволити побудувати у Ніжині свою церкву, бо греки не розуміли церковно-слов’янської мови, а тому не могли сповідувати свої гріхи місцевим священикам. Такий дозвіл у 1680 р. був наданий Константинопольським патріархом Яковом та Архієпископом Чернігівським та Новгород-Сіверським Лазарем Барановичем. Через сім років була побудована дерев’яна церква Архангелів Михаїла та Гавриїла. Поруч з нею пізніше з’явилася дерев’яна Всіхсвятська церква (1692 р.).

    Заможні грецькі купці жертвували дуже багато грошей на будівництво бібліотек, лікарень та богоугодних закладів у Ніжині. На їх гроші видавалась богословська література.

    Пізніше, коли грецьке населення вже обжилось у Ніжині – місто виділило для  поховання греків окремий цвинтар. Якраз церква святих Костянтина та Олени зведена на грецькому кладовищі в період 1819-1821 років. Церква була зведена за ініціативи грецької громади в Ніжині, на кошти великих меценатів грецьких купців братів Зосимів.

    Про цей храм згадує у своїй книзі письменник Гоголь у своєму творі «Нечто о Нежине, или Дуракам закон не писан».

    Фото: отець Петро Гавриш

    Під вівтарними стінами храму Костянтина та Олени, згідно із заповітом, поховані брати Анастасій Зосима. Заповіт братів збережено і знаходиться в музеї рідкісної книги. Брати Зосими добре відомі не тільки своєю просвітницькою діяльністю, а й участю у Грецькій революції. Бувши патріотами своєї батьківщини – Греції, вони поклялись не займатися особистим життям, доки Греція не звільниться від османської навали. Всі їхні кошти йшли на визвольну боротьбу від Османського поневолення. Тепер паломники із Греції, часто відвідують могилу братів Зосимів в Ніжині. У 2009 Ніжин відвідав президент Греції Каролос Папуліас.

    Зараз храм Костянтина і Єлени належить Православній Церкві України і відновлюється силами парафіян. Проведений ремонт. Всередині храм зберігся досить добре. Потрібно змінити підлогу і встановити іконостас. У період совєтського атеїзму храм використовувався, як склад.

    Фото: отець Петро Гавриш

    «Ми тільки розпочали відновлювати храм. Я призначений настоятелем у цей храм два місяці тому. Зараз ми зібрали збори православної парафії Святих Костянтина та Олени і ведемо оформлення документів для реєстрації цієї парафії ПЦУ. Ми також провели освітлення. Ще потрібно встановити водостоки, щоб вода по стінах не бігла. Ми звершували там богослужіння на храмове свято Костянтина і Єлени і на Провідну неділю», – розповів Духовному Фронту України отець Петро Гавриш, який є настоятелем храму Костянтина і Єлени.

    Парафіяни Православної Церкви України в Ніжині виявили бажання підтримати ідею збереження такої цінної пам’ятки архітектури як для греків, так і для українців – храму святих Костянтина та Олени.

    В планах парафії ПЦУ створити благодійний фонд, щоб всі небайдужі до такої ініціативи змогли доєднатись до створення єдиного комплексу. Архітектурний відділ міськвиконкому розробляє ескіз.

    Фото: отець Петро Гавриш

    У статті використані матеріали із книги Грецька громада Ніжина: історія та сучасність. упор. О.С.Морозов; відп. за вип. Л.О. Зайко. – Ніжин : Видавець ПП Лисенко М.М., 2017. – 232 с.

    Найсвіжіше

    Популярне