Понеділок, 7 Жовтня, 2024
Бiльше

    Москва боїться заборони РПЦ в Молдові

    У Молдові розгортається складна релігійно-політична ситуація, пов’язана з можливою забороною Російської православної церкви (РПЦ). Хоча президент Майя Санду заперечує плани такої заборони, деякі члени її партії висловлюються за цей крок, наслідуючи приклад України.

    Про це йдеться на сайті The Jamestown Foundation, передає Релігія в Україні.

    Понад 90% населення Молдови вважають себе православними, причому 86% пов’язані з Молдавською православною церквою (МПЦ), яка підпорядковується Московському патріархату. Лише 11% ідентифікують себе з Румунською Бессарабською митрополією.

    Заборона МПЦ може призвести до посилення впливу Румунської православної церкви в Молдові. Це викликає занепокоєння у Москві, яка розглядає такий сценарій як загрозу своєму впливу в регіоні та можливе посилення прозахідних настроїв.

    Є й інша, більш безпосередня причина, чому російський уряд турбується про можливу заборону московської церкви в Молдові та її заміну Румунською Бессарабською митрополією. Такий крок посилив би позиції румунської церкви в Україні. Зараз в Україні проживає понад 150 000 етнічних румунів і 250 000 етнічних молдован, більшість з яких розмовляють румунською мовою і відвідують одну з приблизно 120 бессарабських парафій. Дехто в Москві вже намагається нагнітати напругу між румунською церквою в Україні та українським урядом. Кремль і його агенти навіть намагалися розпалити сепаратистські ідеї серед Бессарабської митрополії, тому можна очікувати, що вони будуть вітати будь-які події в цьому напрямку. Однак більшість у російській столиці, ймовірно, стурбована тим, що просування Бессарабської церкви в Україні дасть Києву ще одного прозахідного союзника на його території.

    З огляду на негативну реакцію Заходу на плани Києва заборонити московську церкву, можливо, переобраний президент Санду не піде на заборону російської церкви. Однак тиск з боку її союзників означає, що проблема не зникне, навіть якщо Санду пізніше не вживе заходів. Цей тиск, ймовірно, утримає Молдову на шляху до можливої ​​заборони. Це може стати основою для ще більш драматичного розриву Молдови з Москвою — тим більше через занепокоєння Москви щодо того, що означатиме заборона для її статусу в православному світі та які це матиме наслідки для політики Кремля в Україні та інших країнах – частинах пострадянського простору.

    Нагадаємо, священики РПЦ з Молдови їздили до Москви за інструктажем перед доленосним референдумом.

    Найсвіжіше

    Популярне