Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Судова тяганина затягує вирішення ситуації із УПЦ (МП) в Києво-Печерській лаврі, – гендиректор заповідника

    Ситуація навколо Києво-Печерської лаври залишається напруженою. Про це свідчить нещодавня заява генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максима Остапенка в коментарі Еспресо.

    За словами Остапенка, судові процеси з УПЦ МП тривають вже понад рік без суттєвого прогресу. Він критикує судову систему за відсутність розуміння важливості “духовної війни”, яка відбувається в країні.

    “Поки що ситуація докорінно не змінилася. На превеликий жаль, феміда не відчуває того, що ми знаходимося на духовній війні, і вже рік тривають апеляційні засідання”, – сказав Остапенко.

    Варто зазначити, що попри всі рішення першої інстанції на користь Національного заповідника, апеляційні процеси продовжують блокувати остаточне вирішення питання. Це створює парадоксальну ситуацію, коли організація, яка перебуває в судовому спорі з державою, продовжує контролювати важливий об’єкт.

    “Постійно самовідводи, відводи, будь-які технічні приводи для того, щоб ситуація з монастирем не була вирішена”, – додав гендиректор.

    “Але загальний доступ ми відкрити не можемо через перебування там організації, яка перебуває в судах з нами, тобто з монастирем УПЦ МП”, – наголосив гендиректор Лаври.

    Суди навколо Києво-Печерської лаври

    10 березня 2023 року стало відомо, що Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду будівель із УПЦ (в єдності з МП) і вимагає звільнити приміщення. 29 березня УПЦ (МП) мала покинути Києво-Печерську лавру. 12 червня у Мінкульті повідомили, що УПЦ МП не звільнила 79 об’єктів Києво-Печерської лаври протягом наданих їм трьох днів – тепер їх змусить це зробити суд. 1 липня Мінкульт прийняв рішення про обмеження доступу ченців УПЦ МП до приміщень Лаври, а також опечатання тих корпусів, де немає монахів.

    Вже 4 липня комісія Мінкульту прибула перевірити та опечатати вивільнені корпуси Нижньої лаври, натомість представники та парафіяни УПЦ МП намагалися зірвати її роботу. 4 липня Білоруська православна церква заявила, що готова прийняти монахів УПЦ МП з Києво-печерської лаври “у разі їх насильницького виселення”.

    13 липня СБУ викрила нові факти протиправної діяльності настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла Лебідя. А вже 14 липня суд змінив запобіжний захід митрополиту УПЦ МП на тримання під вартою.

    28 липня до Київського окружного адміністративного суду в інтересах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ подано позовну заяву щодо експертизи Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку із Московським патріархатом.

    9 серпня столичний суд вирішив, що угоду між монастирем Української православної церкви Московського патріархату та заповідником “Києво-Печерська лавра” розірвано законно.

    Найсвіжіше

    Популярне