Вівторок, 24 Вересня, 2024
Бiльше

    На Тернопільщині під час ремонтних робіт знайшли дзвін, якому понад 100 років

    Під час ремонтних робіт на даху старовинної дерев’яної церкви в селі Горішня Слобідка, Монастириської громади, був виявлений бронзовий дзвін, який не використовували вже понад 100 років. Про цю знахідку повідомив місцевий житель Іван Чікало у своєму дописі на Facebook, що згодом поширило “Суспільне Тернопіль”.

    “Тривалий час про його існування не було відомо, оскільки місце, де знаходився дзвін, було обшите бляхою для захисту від конфіскації радянською владою” — зазначив Чікало.

    Згідно з його словами, перша згадка про церкву датується 1868 роком. Споруда спочатку належала до греко-католицької Станиславівської єпархії та функціонувала до закриття її радянською владою у 1950-х роках. Поруч із церквою стояла дзвіниця, де розміщувалися три дзвони. Під час нацистської окупації в липні 1941 року місцеві мешканці сховали дзвони, щоб зберегти їх від конфіскації, але після війни радянська влада не дозволила їх повернути на своє місце.

    До сьогодні вдалося знайти два менших дзвони, однак найбільший, центральний дзвін був вважався загубленим. Виявлений зараз дзвін використовували під час богослужінь: зокрема, під час співу “Символу віри”, Причастя вірних та “Вічная пам’ять”. Його приводили в дію за допомогою шнурка, що опускався з купола церкви.

    Ця знахідка є не лише історичною реліквією, але й символом стійкості громади, яка через роки репресій і гонінь змогла зберегти свою культурну та релігійну спадщину. Дзвін, що пережив і нацистську окупацію, і радянські гоніння, зараз повертається до свого духовного призначення. Це ще раз нагадує про важливість збереження релігійних пам’яток та їхню роль у збереженні національної ідентичності.

    Нагадаємо, предстоятель УГКЦ подякував парламенту Естонії за підтримку України.

    Найсвіжіше

    Популярне