Вівторок, 24 Вересня, 2024
Бiльше

    Відродження Свято-Троїцького собору у Берестечку: Історія величної святині

    Журналісти телеканалу «Аверс» підготували репортаж про Свято-Троїцький собор у Берестечку під назвою «Польська влада заборонила будувати, а радянська – мало не знищила». Цей найбільший храм Волині, збудований у пам’ять про загиблих козаків, відновлюється завдяки старанням місцевих жителів та духовенства, повідомляє сайт Волинської єпархії ПЦУ.

    Храм, будівництво якого тривало з 1910 по 1928 рік, височіє на 58 метрів, перевершуючи висоту Володимирського собору в Києві. Проте його доля була нелегкою. Польська влада намагалася обмежити будівництво, заборонивши зведення третього ярусу, аби православна церква не перевищувала костел. Однак третій ярус все ж було добудовано. У радянські часи храм перетворили на склад плодоконсервного заводу, але місцеві жителі зберегли більшість його елементів, включно з іконостасом і підлогою.

    Нині триває реконструкція святині. Попри часткове державне фінансування на початку 2000-х років, яке не було повністю реалізоване, парафіяни намагаються власними силами підтримувати собор, замінюючи вікна та організовуючи заходи, аби про нього не забували. Настоятель храму, протоієрей Микола Качмар, сподівається, що після війни державна увага буде приділена цій історичній пам’ятці.

    Свято-Троїцький собор є не лише архітектурним шедевром, але й символом стійкості української духовної спадщини, яку громада Берестечка намагається зберегти для нащадків.

    Нагадаємо, священник Василь Левченко пояснив, чому долучився до Буковинської єпархії ПЦУ. Також предстоятель ПЦУ освятив храм на честь святителя Луки Кримського.

    Найсвіжіше

    Популярне