Понеділок, 21 Жовтня, 2024
Бiльше

    Лютеранська Всесвітня Федерація та Православна Церква опублікували Спільну заяву щодо Філіокве

    Всесвітня лютеранська федерація (LWF) і Православна церква виступили зі спільною заявою про додавання пункту Filioque до Нікейсько-Константинопольського символу віри, богословського питання, яке розділяло традиції Східної та Західної Церкви протягом майже тисячі років.

    Слово «filioque» («і Сина» англійською) для опису ходу Святого Духа було додано Латинською Церквою до Символу віри через століття після його складання, щоб протистояти аріанству, але Східна Церква завжди протестувала проти цього включення, нагадує orthodoxtimes.com

    У Спільній заяві Спільної міжнародної комісії з богословського діалогу між Лютеранською Всесвітньою Федерацією і Православною Церквою обидва партнери «пропонують використовувати переклад грецького оригіналу (без Filioque) в надії, що це сприятиме зціленню старих розбіжностей між нашими спільнотами і дозволяють нам разом сповідувати віру Вселенських Соборів у Нікеї (325) і Константинополі (381)».

    Комісія розробила заяву на своїй 18-й пленарній сесії, що відбулася в Каїрі, Єгипет, у травні цього року. Комісія підкреслила, що Символ Віри є основоположним літургійним і доктринальним твердженням, і висловила надію на оновлену увагу до тринітарної теології в житті церков. «Ми обидва стверджуємо повну божественність і особистість Святого Духа, яка по-різному виражена в східній і західній традиціях».

    Спільна заява є результатом понад 40 років діалогу та екуменічної прихильності між LWF і Православною Церквою. Її пропонують як знак примирення до 1700-річчя Нікейського собору у 2025 році. Це також знаменує обнадійливий крок до більшого богословського розуміння та єдності між лютеранською та православною церквами.

    Найсвіжіше

    Популярне