Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    36 незаконних новобудов на території Києво-Печерської Лаври виявила державна аудиторська перевірка

    Державна аудиторська служба зафіксувала численні порушення під час ревізії Києво-Печерської Лаври, що перебувала в аренді УПЦ (в єдності з МП).  Йдеться про 36 новозбудованих самочинних будівництв. Усі вони є комерційними та господарськими приміщеннями (тобто не мають прямого відношення до чернечого життя/побуду).

    Про це повідомляє LB.ua з посиланням на власні джерела.

    Крім того, керівництво чоловічого монастиря УПЦ (в єдності з МП), що розташовувався в Києво-Печерській Лаврі протягом багатьох років, знищило, зазначається в аудиті, пам’ятку архітектури — старовинну огорожу на вул. Ближньопечерській.

    Також аудитори виявили факти незаконної передачі у користування Київській митрополії, Приватній академії та Академії УПЦ (МП) пам’яток культурної спадщини.

    Перевірка відбулась у період з 1 січня 2018 року по 30 вересня 2022-го.

    Виселення УПЦ (МП) з Лаври. Що відомо?

    10 березня Керівництво Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” повідомило про розірвання договору безоплатного користування з Свято-Успенським Києво-Печерським чоловічим монастирем УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) з 29 березня цього року. У відповідь на це, в УПЦ (МП) заявили, що не можуть виселитися з Києво-Печерської лаври, оскільки для цього “немає жодних юридичних обґрунтувань”.

    Як повідомив міністр культури Олександр Ткаченко договір з УПЦ (МП) розірвали через порушення умов користування держмайном.

    У РПЦ вже відреагували на виселення, назвавши його «апогеєм беззаконня» і «гонінням» на «канонічну Церкву».

    Фото: lb.ua
    Фото: lb.ua

    Найсвіжіше

    Популярне