Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    На Волині парафіяни просять проводити Богослужіння за новим стилем: Що спонукає вірян?

    На парафіяльних зборах громада Хресто-Воздвиженського храму села Вільхівка вирішила, що хоче перейти на новоюліанський церковний календар.

    “Піст святий, попостили, відсвяткували Різдво, тоді Святого Василя – Новий рік, тоді вже Водохреща. Воно так логічно. І наш Варфоломій святкує 25-го і всі церкви цивілізовані святкують 25-го, а всі, що святкують 7-го – то в більшості прив’язані до московської церкви”, – каже 5 каналу вірянка Олена Ричук.

    Громада села ще на початку 90-х вийшла з московського патріархату. Після повномасштабного вторгнення росіян, кажуть місцеві, не хочуть мати нічого спільного і з їхньою церквою.

    “Раніше ж було, що святкували 25 грудня, переходили – перейшли, правда? Значить, так само перейдемо і назад на 25-те і всі свята перейдуть і будемо святкувати”, – впевнена Людмила Процюк.

    Питання переходу на новий стиль порушували давно, кажуть парафіяни. Але тепер переконалися у правильності рішення.

    “Молодь до цього підготувалась морально набагато більше, ніж старше покоління. Ми вже до того дозріли. Ми хочемо офіційного підтвердження нашого духовенства. На те, щоб ми мали благословіння святкувати 25-го разом з усіма цивілізованими церквами”, – вважає Юлія Клехо.

    Це рішення усієї церковної громади та навіть тих мешканців Вільхівки, які мало цікавляться релігією. Настоятель Хресто-Воздвиженського храму протоієрей Василь Луньо говорить: підтримав вірян, бо і сам – прихильник переходу на новий стиль.

    “Календарна реформа – це одне з питань, де ми можемо робити дерусифікацію”, – каже Василь Луньо.

    Офіційні звернення із проханням про зміну церковного календаря до панівного архієрея надійшли від двох релігійних громад Волинської єпархії. Але це питання, кажуть священники, має вирішуватись на рівні Священного Синоду.

    “Надасть дозвіл тим парафіям, які хочуть повністю служити за новим стилем і вони зможуть після цього служити за новоюліанським календарем. Не думаю, що вся церква з такого-то року такого-то числа повністю перейде на новоюліанський календар”, – зазначає керівник інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко.

    Релігієзнавці називають новоюліанський календар точнішим, ніж старий юліанський. І застерігають підходити до цього питання з обережністю, адже в деяких православних церквах після переходу сталися розколи.

    “Суспільство і без того в нас досить сильно знаходиться в такому розділенні. рпц точно не буде переходити на цей стиль найближчим часом, це призведе до того, що московський патріархат тим, хто перейшли на новий стиль, будуть приписувати їм єресь, будуть звинувачувати, що вони зреклися Христа. Це буде мати вплив на людей деяких непоінформованих”, – пояснює релігієзнавець Ігор Сацик.

    За новим стилем усі християнські свята зміщуються на 13 днів. Але це не стосується Великодня і релігійних свят, які пов’язані з його датою. Нині у світі дев’ять із 16 помісних православних церков живуть за новим юліанським календарем, зокрема Вселенська патріархія. Поки що на загальноукраїнському рівні про такий перехід не йдеться. Священники і віряни чекають на позицію Синоду.

    Найсвіжіше

    Популярне