П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    У США відбулась екуменічна молитва за мир в Україні

    Понад 150 людей зібралися у вівторок увечері, 29 листопада, в Українському Православному Соборі Покрови Пресвятої Богородиці в Аллентауні, штат Пенсільванія, на черговий щотижневий Молебен за Україну.

    Про це йдеться на сайті УПЦ США Вселенського патріархату.

    З самого початку російсько-агресорської війни на Україну Братство Українського Духовенства Лехай Веллі щотижня збирається на співслужіння за Україну. До складу Братства входять: о. Василь Буник (Українська Католицька Церква св. Івана Хрестителя в Нортгемптоні, Пенсильванія); О. Едвард Хіггінс (Візантійська католицька церква св. Петра і Павла, Бетлегем, Пенсильванія); О. Річард Джендрас (Український Православний Собор Пресвятої Богородиці в Аллентауні, Пенсільванія); о. Річард Джендрас (Український православний собор св. Марії, м. Аллентаун, Пенсильванія); о. Василь Кравчук (Українська православна церква св. Петра і Павла); о. Андрій Кузьменко (Українська греко-католицька церква св. Володимира); о. Володимир Кузьменко (Українська греко-католицька церква св. Івана Хрестителя). От. Олег Кравченко (Українська Православна Церква Успіння Пресвятої Богородиці в Нортгемптоні, Пенсільванія); От. Ярослав Лукавенко (Українська Католицька Церква Святого Духа у Вест-Істоні, Пенсильванія) і о. Павло Макар (Українська Католицька Церква св. Йосафата у Бетлегемі Пенсильванія).

    З благословення своїх єрархів священнослужителі очолювали щотижневі молебні до Божої Матері за припинення жахливого вторгнення російської федерації в Україну.

    Цього тижня молебень був особливим тому, що архієпископ УПЦ США Даниїл був присутній на богослужінні та відправив його разом зі студентами Української православної семінарії Святої Софії в Саут-Баунд-Бруку. Братство хотіло використати цей особливий молебен, щоб подякувати різним релігійним громадам, організаціям та окремим особам поза межами української громади, які так підтримували протягом останніх 10 місяців повномасштабної війни. Завдяки щедрості цих людей українські церкви в Долині Лехай змогли надати важливу допомогу тим, хто її потребує в Україні. Тільки церква Святої Марії відправила дев’ять вантажів допомоги як військовим України, так і лікарням і медичним закладам.

    У своєму слові до великого зібрання людей на Молебені архієпископ Даниїл порівняв нинішню війну в Україні з геноцидом, заподіяним Україні в 1932-33 роках, коли понад 7 мільйонів українців були заморені голодом совєтською владою. Архиєпископ зазначив, що геноцид став відомий як “Голодомор”, що в перекладі з української означає “мученицька смерть від голоду”. Ця геноцидна війна тепер буде відома як “Голодомор”, що означає мученицьку смерть від замерзання.

    Преподобна Бет Енн Гауді, пастор Митрополичої церкви громади Бетлегему та Бетлегемської міжконфесійної групи, місцевої асоціації міжконфесійного духовенства, була запрошена виступити від імені зібраного духовенства. З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну Бетлегемська міжконфесійна група виступила із заявою про цілковиту та однозначну солідарність з Україною та її стражденним народом. Група наполягає на своєму засудженні Росії та використання релігійної символіки для виправдання цієї війни.

    Разом з архієпископом УПЦ США Даниїлом та членами Братства Українського Духовенства Лей Веллі у молебні взяли учать: о. Роберт Ребек (Карпато-Русинська Православна Церква Покрови Пресвятої Богородиці, Аллентаун, Пенсільванія); Отець Александрос Петрідес (грецька православна церква св. Миколая – Бетлегем, Пенсільванія), о. Василь Пасакас (Українська православна церква-меморіал св. Андрія, Саут Баунд Брук, Нью-Джерсі), отець Іван Чопко та диякон Павло Висоцький (Семінарія Святої Софії, Саут Баунд Брук, Нью-Джерсі).

    Окрім тих, хто співслужив з архиєпископом Даниїлом, брали участь почесні священнослужителі: преподобна Коррін Даутріх – Фріденс Об’єднана Церква Христа в Олі, Пенсільванія; Преподобний Браян Діксон – Моравська церква Еммаус, м. Емаус, Пенсильванія; преподобна Бет Енн Гауді, президент Бетлегемської міжконфесійної групи; отець Мілорад Орліч з Сербської Православної Церкви Святого Миколая – Елкінс-Парк, Пенсильванія, рабин Мойше Реєм з Темпл Бет-Ел в Аллентауні, Пенсильванія; Отець Богдан Юрчишин з Польської Національної Католицької Церкви Вознесіння Господнього – Бетлегем, Пенсільванія.

    Сенатор Боб Кейсі та член Конгресу Сьюзен Уайлд не змогли бути присутніми, але направили своїх представників пана Бена Мартіна та пані Маріску Ван Алст, щоб виступити від їхнього імені та пообіцяти їхню підтримку Україні в Конгресі США. І Сенатор, і Конгресмен невтомно підтримували Україну. Єврейську федерацію Аллентауна представляв пан Аарон Городзінскі.

    На завершення Молебену семінаристи очолили спів Молитви за Україну «Боже Великий Єдиний».

    Після богослужіння всіх запросили до зали спілкування на легкі частування, які підготувало Сестринство Святої Анни.

    Найсвіжіше

    Популярне