Четвер, 24 Жовтня, 2024
Бiльше

    Заклик Вселенського патріарха про панування миру на Близькому Сході

    У вівторок, 22 жовтня 2024 року, ввечері, Вселенський Патріарх Варфоломій очолив вечірню службу в храмі Святого Георгія в Неохорі на Босфорі, подвір’ї Святого Гробу Господнього, з нагоди престольного свята Єрусалимського Патріархату, коли вшановується пам’ять святого славного апостола Якова, брата Господнього, першого єпископа Єрусалимського.

    Як передає сайт Вселенського патріархату, у своєму слові патріарх висловив своє зворушення від відвідин священного місця Єрусалимського подвір’я, “оскільки наша пам’ять повертається до тих місць, де жив і здійснював Свою спасительну справу заради життя і спасіння світу Господь, але також із явною тривогою і болем у серці через воєнний стан і драматичні події, які сьогодні переживає весь вибухонебезпечний регіон Близького Сходу.”

    Патріарх Варфоломій, говорячи про трагічні події, що розгортаються на Святій Землі, продовжив:

    “На жаль, після двадцяти століть євангельська проповідь миру ще не принесла плоду в серцях усіх людей. Це сумне усвідомлення робить відповідальними всіх нас без винятку, але особливо покладає відповідальність на нас, служителів і священнослужителів Бога Всевишнього.

    Тому сьогодні ввечері ми особливо молимося до Князя миру, щоб Він раз і назавжди умиротворив і заспокоїв цю частину земної кулі, щоб звідти, як з природного джерела, поширювалося в кожен куточок землі послання істинного і справжнього миру Господнього, ‘що перевищує всякий розум’, якого так потребує сьогодні весь світ!

    Наші думки в цей момент звернені також до привілейованого охоронця тих святих місць, Братства Святого Гробу, яке століттями несе там варту день і ніч. Нехай жертва і служіння Святогробських Отців буде прийнятна перед Тим, Хто освятив ті місця Своєю присутністю, нашим Богочоловіком-Спасителем. Молимося за укріплення і розраду наших братів Святогробців, особливо ж їхнього Блаженнішого Настоятеля, брата Патріарха Єрусалимського Феофіла, бажаючи йому довгих і благословенних років!”

    Далі він нагадав, що Вселенський Патріархат історично стоїть на боці Братства Святого Гробу, підтримуючи його боротьбу за збереження Всесвятих святинь.

    “Всечесний Вселенський Престол був, є і буде надійним соратником Братства Святого Гробу в його боротьбі за збереження і передачу прийдешнім поколінням християн найсвященніших святинь Святого Міста Єрусалима. Якщо ж через людську слабкість коли-небудь виникне непорозуміння і холодність у відносинах між нами, братами-Предстоятелями, то Бог наш, що в трьох особах нероздільно прославляється, ‘всяке розділення і поділ усуваючи, об’єднує їх, і з Собою, і один з одним словом любові в єдину досконалість збирає’. Зрештою, історія надає багато свідчень співпраці і спільного шляху наших двох древніх Патріархатів, які ‘через любов у Святому Дусі в єдине духовне єднання і спорідненість об’єднуючись, один одному допомагали’ і так ‘зберігали непорушним і нерозривним зв’язок єдності’.”

    Він щиро подякував Високопреосвященному Архієпископу Анфідонському Нектарію, Представнику Святого Гробу в Місті, за його важливий внесок у підтримання добрих відносин між Великою Церквою Христовою і Сіонською Церквою.

    “Ми спостерігаємо за вашими трудами і невсипущою боротьбою за три подвір’я Святого Гробу в нашому Місті. Вітаємо вас за ревність і самовідданість у виконанні обов’язку, покладеного на вас вашою Церквою, а також за вашу відданість їй, і за зворушливу любов до Великої Церкви Христової та до смиренної особи її Предстоятеля.”

    Далі патріарх Варфоломій згадав про 33-ю річницю свого обрання на Патріарший Престол, яке відбулося 22 жовтня 1991 року.

    “Як наше обрання було згідно з недослідимою волею Будівничого нашої Святої Церкви, так і наше смиренне Патріарше служіння протягом цих 33 років було головним чином і передусім справою Того, Кому ми все приписуємо і від Кого всяке добре даяння і всякий досконалий дар.

    Отже, ми вдячні Богу і Отцю світла за даровану нам благодать служити Йому і Його Церкві, і дякуємо всім вам, Преосвященні і улюблені брати і співслужителі, за істинно братню співпрацю, якій ми багато чим зобов’язані як Велика Церква Христова і ми особисто. Нехай Господь дарує вам здоров’я душевне і тілесне на многії літа, щоб кожен окремо і всі разом зі своїм Патріархом продовжували надавати свої цінні послуги Матері-Церкві. Отже, моліться, брати і чада, ‘і за нас, щоб Бог відчинив нам двері слова, проповідувати таємницю Христову, за яку я і в кайданах’ (Кол. 4:4).

    Нехай Господь зберігає, молитвами святого Якова, брата Господнього, завжди всіх нас у Своїй любові, щоб ми виконували Його заповіді і дотримувалися Його святої волі, для утвердження Його царства як на небі, так і на землі, і для слави Його пресвятого імені, яким належить спастися всім нам. Амінь!”

    Раніше патріарха Варфоломія сердечно привітав Представник Святого Гробу, який подарував йому панагію з нагоди річниці його обрання.

    Найсвіжіше

    Популярне