Середа, 23 Жовтня, 2024
Бiльше

    Митрополит Арсеній дав інтерв’ю британському виданню The Independent: аналіз публікації

    Митрополит УПЦ (МП) Арсеній, намісник Свято-Успенської Святогірської лаври, дав інтерв’ю британському виданню The Independent. Матеріал вийшов під гучним заголовком “Український високопоставлений церковний діяч просить Стармера про допомогу у боротьбі з репресіями Зеленського проти Православної Церкви”.

    Зміст інтерв’ю

    У своєму зверненні митрополит Арсеній висловив занепокоєння щодо ситуації, в якій опинилася Українська Православна Церква. За його словами, його затримання “є частиною більш масштабного переслідування Української Православної Церкви урядом в умовах поточної війни”.

    Заарештований в Україні митрополит описав складні умови утримання, зокрема транспортування з Дніпра, де він перебуває під вартою, до Слов’янська на судові засідання. Своє шестимісячне ув’язнення архієрей УПЦ (МП) вважає необґрунтованим.

    За словами митрополита Арсенія, увага правоохоронних органів до нього посилилася після проповіді у вересні 2023 року, де він говорив про неможливість паломників відвідувати обитель через війну. При цьому владика наголосив, що Святогірська лавра зазнала значних руйнувань від обстрілів.

    Звернення до британської влади

    Єрарх УПЦ (МП) закликав Велику Британію використати свій вплив для захисту прав віруючих УПЦ (МП).

    “Українська Православна Церква проходить через важкі випробування. Наші святі храми та святині зазнали руйнувань, наші священнослужителі та віряни гинуть на війні. Водночас влада намагається заборонити Церкву. Священнослужителів незаконно затримують, а наші святині відбирають”, – наводить видання слова митрополита.

    Контекст публікації

    Варто зазначити, що The Independent подає звернення митрополита Арсенія в контексті внутрішньополітичної ситуації у Великій Британії, зокрема критики прем’єр-міністра Стармера за невиконання передвиборчої обіцянки призначити спеціального посланця з питань свободи віросповідання.

    Примітно, що раніше це ж видання приділило значну увагу висвітленню ситуації навколо Артема Дмитрука, скандального народного депутата України, який наразі перебуває у розшуку та переховується в Лондоні. Як відомо, Дмитрук, який незадовго до втечі прийняв дияконський сан в УПЦ, позиціонує себе як захисник прав віруючих та критик державної політики щодо Церкви.

    Важлива інформація про видання

    The Independent – це британське інтернет-видання, яке з 2010 року належить російському підприємцю Олександру Лебедєву. У 2016 році видання повністю перейшло в електронний формат. Лебедєв також володіє лондонською газетою The Evening Standard.

    Варто зауважити, що власник видання має неоднозначну репутацію. У 1984-1992 роках він служив у КДБ СРСР та Службі зовнішньої розвідки, був депутатом Державної Думи РФ та членом прокремлівських партій. Попри публічну критику російської влади, у травні 2022 року уряд Канади включив Лебедєва до санкційного списку російських олігархів, близьких до керівництва РФ. За даними журналістських розслідувань, бізнесмен продовжує володіти значними активами на тимчасово окупованих територіях України.

    Позиція правоохоронних органів України

    За інформацією Служби безпеки України, щодо намісника Святогірської лаври у квітні 2024 року було висунуто підозру у передачі інформації про розташування військових об’єктів. Слідство вважає, що під час богослужінь озвучувалась інформація про розташування блокпостів у Краматорському районі, яка згодом з’являлася на сайті лаври та в соціальних мережах.

    “Це відбулося під час його літургії. Тоді єрарх під відеозапис назвав прихожанам адреси блокпостів українських військ. Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Телеграм-каналу”, – повідомили в СБУ.

    Крім того, митрополит висловлював прокремлівські погляди щодо війни в Україні, називаючи її “громадянським конфліктом” в інтерв’ю та відеозаписах до 24 лютого 2022 року. Митрополиту оголосили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ, за можливості їх ідентифікації на місцевості). Митрополиту загрожує до восьми років позбавлення волі.

    Висновок

    Публікація в The Independent є показовим прикладом того, як релігійне питання в Україні намагаються використати для формування відповідної громадської думки в європейських країнах. Подаючи ситуацію навколо УПЦ виключно крізь призму “релігійних утисків”, видання, що належить російському бізнесмену, колишньому агенту КДБ СРСР, оминає увагою ключовий контекст: питання національної безпеки України в умовах повномасштабної війни.

    Показово, що такі публікації з’являються у впливових західних медіа саме тоді, коли українські правоохоронні органи розслідують конкретні кримінальні справи. При цьому релігійна тематика використовується як інструмент тиску на європейських політиків, апелюючи до ліберальних цінностей свободи віросповідання. Хоча Україна переслідує не релігію, а колабораційну, підривну діяльність на користь агресора.

    Особливої уваги заслуговує той факт, що подібні матеріали виходять у виданні, що належить російському бізнесмену з минулим у КДБ, та спираються на коментарі осіб, які перебувають у розшуку – митрополита Арсенія. Це наштовхує на роздуми про справжні цілі такої інформаційної кампанії та її можливу скоординованість.

    Найсвіжіше

    Популярне