Вівторок, 22 Жовтня, 2024
Бiльше

    У Білорусі Церква долучилася до боротьби з “неугодними” ЗМІ

    Синодальний інформаційний відділ Білоруської Православної Церкви (БПЦ) оприлюднив звернення, у якому застеріг вірян від користування незалежними ЗМІ та соціальними мережами.

    У зверненні, яке з’явилося “у зв’язку з фактами поширення недостовірної інформації”, церква попереджає про “недоброзичливців”, які нібито “прагнуть знаходити больові точки суспільства” та “зловмисно сіють насіння розбрату”, пишуть Християни проти війни.

    БПЦ особливо наголошує на небезпеці підписки на певні Telegram-канали та соціальні мережі, попереджаючи, що це “може спричинити правову відповідальність”. Церква закликала священнослужителів, ченців та мирян “звертати серйозну увагу на зміст та джерела запропонованої інформації”.

    Варто зазначити, що після придушення протестів 2020 року режим Лукашенка провів масштабну зачистку медійного простору. Незалежні ЗМІ, вебсайти, Telegram-канали та навіть окремі символи були визнані “екстремістськими матеріалами”. За чинним законодавством, громадяни, які поширюють інформацію з недержавних медіа, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за статтею 19.11 КпАП.

    Цей крок БПЦ експерти розцінюють як чергову спробу білоруської влади посилити контроль над інформаційним простором, використовуючи церковні інституції для легітимізації обмежень свободи слова.

    Найсвіжіше

    Популярне