Понеділок, 21 Жовтня, 2024
Бiльше

    РПЦ засудила український закон, натякнувши, що і далі вважає УПЦ своєю частиною

    Правове управління Московської Патріархії розкритикувало набуття чинності закону України № 3894-IX «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій».

    Зокрема, на сайті РПЦ заявляється, що закон «порушує міжнародне право» і  «примушує УПЦ змінити власну єрархічну структуру за формальними підставами “афілійованості” з Російською Православною Церквою», запроваджуючи «ганебну процедуру публічних усних або письмових заяв керівників релігійних громад про відмову від споконвічної, закріпленої церковними канонами єрархічної приналежності». А заборона ідеології «русского мира» порівнюється із забороною на поширення релігійних переконань.

    «Ставлячи поза законом Російську Православну Церкву, українська влада вступає в прямий конфлікт з усією її повнотою, забуваючи про те, що заборонити діяльність Церкви як конфесії неможливо, оскільки її статус визначається насамперед Божественними настановами, і вже в другу чергу – державним законодавством», – заявили в РПЦ.

    Московська патріархія спекулює на темі свободи віросповідання, намагаючись представити цей закон як порушення міжнародних норм. Проте варто підкреслити, що міжнародне право не надає захисту організаціям, які діють як інструменти іноземної агресії та підривної діяльності. Російська православна церква (РПЦ) та УПЦ МП довели свою політичну заангажованість і підтримку агресії, чим порушили базові принципи релігійної нейтральності.

    Московська патріархія також намагається провести паралелі між українським законодавством та радянськими декретами про відокремлення церкви від держави. Це спроба маніпуляції, оскільки нинішнє українське законодавство спрямоване не на боротьбу з релігією як такою, а на протидію підривній діяльності, яку здійснює Московський патріархат через свої релігійні структури. Це радше відновлення історичної справедливості, коли релігія використовується в політичних цілях агресора.

    Українська держава не забороняє діяльність релігійних організацій загалом, але вимагає, щоб вони припинили підпорядковуватися центру, який підтримує агресію. Це є критично важливим в умовах війни, коли будь-яка форма підривної діяльності може мати катастрофічні наслідки.

    Нагадаємо, російські пропагандисти вимагають покарати винних, після інтерв’ю із священниками УПЦ і ПЦУ про діалог. Також Брянська єпархія РПЦ нагородила терористів окупантів “за захист кордонів”.

    Найсвіжіше

    Популярне