Субота, 19 Жовтня, 2024
Бiльше

    ЄСПЛ відкрив справу через заборону діяльності УПЦ (МП) на Волині

    Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розпочав провадження у справі щодо заборони діяльності Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) на території Городищенської громади у Волинській області. Про це повідомила Волинська єпархія УПЦ.

    Справа №17330/24 була відкрита 26 вересня і призначена до письмового слухання. Протоієрей Валерій Пилипчук, клірик Волинської єпархії УПЦ, оскаржує рішення сільради, яке було прийнято 23 червня 2022 року. Тоді Городищенська сільська рада ухвалила рішення №18/7, яким призупинила діяльність УПЦ (в єдності з МП) на час воєнного стану на території громади.

    Представники УПЦ (в єдності з МП) вважають, що це рішення обмежує право на свободу віросповідання, яке закріплене у Конституції України. Пилипчук подав позов до суду та звернувся до Міністерства культури та Офісу Президента.

    Міністерство культури стало на бік УПЦ (в єдності з МП), заявивши, що органи місцевого самоврядування не мають права примусово припиняти діяльність релігійних організацій. Проте українські суди підтримали рішення Городищенської сільської ради.

    Нагадаємо, у Почаєві міськрада та УПЦ (МП) оскаржують передачу державі монастиря.

    Найсвіжіше

    Популярне