Неділя, 13 Жовтня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх відвідав парафію-спільноту Святих Архангелів у Мельбурні

    У суботу, 12 жовтня, Вселенський Патріарх Варфоломій завершив перший етап свого Апостольського візиту до Австралії, вилетівши з Сіднея та вирушивши до Мельбурна, столиці Вікторії.

    Про це повідомляє The Orthodox Times.

    Його першою зупинкою після прибуття в Мельбурн була парафіяльна громада Святих Архангелів, розташована в передмісті Ментоне. Його щиро зустріли численні парафіяни на чолі з Архиєрейським Главою о. Панайотіс Зумпуліс. На заході були присутні митрополит Новозеландський Мирон, а також генеральні консули Греції в Мельбурні Еммануїл Какавелакіс та в Аделаїді Александра Теодоропулу.

    Особливо сильною була присутність співвітчизників, у тому числі брата Вселенського Патріарха Ніколаоса Архонтоніса, оскільки багато вихідців з Імброса проживає в районі Ментоне.

    Сповнений емоцій, Вселенський Патріарх тепло привітав і благословив віруючих, які зібралися його вітати. Він також висловив своє захоплення маленькими дітьми парафії-спільноти, які виконували на його честь традиційні грецькі танці.

    У своїй короткій промові, після вітальних слів Ієрархічного Глави, Вселенський Патріарх висловив сердечну вдячність за видимий і значний прогрес, досягнутий Священною Архієпархією Австралії з часу його останнього візиту до країни.

    Звертаючись до архієпископа Макаріоса з Австралії, він похвалив його як динамічного та активного Пастиря, зазначивши, що «всього за кілька років йому вдалося залишити свій особистий слід у церковних справах цієї великої єпархії Вселенського престолу».

    Вітаючи архієпископа Макаріоса з його досягненнями, Вселенський Патріарх зазначив: «Ми очікуємо набагато більшого від архієпископа Макаріоса в наступні роки». Він також наголосив на важливості згуртування всього духовенства та мирян помісної Церкви для забезпечення її постійного зростання та розвитку.

    Потім Вселенський Патріарх передав глибоку любов і гордість Матері-Церкви, а також свою особисту прихильність до православних вірних п’ятого континенту. «Хоч ви географічно далеко від нашого священного Центру, ви залишаєтесь дуже близькими нашим серцям. І ви завжди даєте нам можливість милуватися і пишатися в Господі», – сказав він.

    Підкресливши роль Вселенського Патріархату як охоронця Православної віри та канонічного порядку, а також згадавши про його невтомні зусилля щодо збереження єдності православного світу перед лицем етнофілетизму, Вселенський Патріарх завершив свою промову, висловивши вдячність Прем’єр-міністру Австралії Ентоні Альбанезі. за те, що він надав прем’єр-міністру літак для подорожі його та його супроводу з Сіднея до Мельбурна.

    Це був благородний жест, який, як зазначив Вселенський Патріарх, ще більше підкреслює престиж і значення інституції Вселенського Патріархату.

    «Австралійська влада, а особливо прем’єр-міністр Альбанезе, – наголосив він, – демонструють велику повагу до інституту Вселенського Патріархату, чітко визнаючи з історії його величезний внесок не лише в православ’я та християнську віру, але й у світову культуру як ціле». По-друге, цей жест також відображає особисту вдячність і дружбу прем’єр-міністра Альбанезе з архієпископом Макаріосом.

    «З обох причин ми пишаємося і глибоко вдячні Прем’єр-міністру за те, що він звернувся до Православної Церкви», — зазначив Варфоломій, додавши, що подібні почуття поваги та вдячності були передані всіма політичними та державними лідерами, з якими він зустрічався в Сіднеї, включно з генерал-губернатором Австралії та губернатором Нового Південного Уельсу.

    Найсвіжіше

    Популярне