Субота, 12 Жовтня, 2024
Бiльше

    Софійський собор у Києві відновлюється: тривають реставраційні роботи на куполі

    Продовжуються роботи з відновлення однієї з найвідоміших українських святинь – Софійського собору. Як повідомив перший заступник генерального директора Національного заповідника “Софія Київська” Вадим Кириленко у своєму Facebook, тривають протиаварійні та реставраційні роботи на північно-західному куполі собору.

    “Чистимо, кріпимо, замінюємо, підсилюємо тощо. Роботи проводимо за рахунок загального фонду та меценатських коштів”, – зазначив Кириленко.

    Реставрація цього важливого елементу Софійського собору є необхідною для збереження історичної пам’ятки та її подальшої передачі наступним поколінням. Завдяки зусиллям фахівців та підтримці меценатів, собор поступово набуває свого первісного вигляду.

    Перші масштабні реставраційні роботи розпочалися у XIX столітті під впливом романтизму. Тоді було відновлено багато елементів декору, зокрема мозаїки та фрески. Однак, через недостатнє розуміння оригінальних технологій, деякі роботи були виконані не зовсім коректно.

    У радянські часи Софійський собор також зазнав реставрації. Однак, ідеологічні міркування часто впливали на характер робіт. Наприклад, деякі релігійні символи були видалені або замінені.

    Після здобуття незалежності, реставраційні роботи в Софії Київській проводилися з більшою повагою до історичних джерел та за допомогою сучасних технологій. Було відновлено багато втрачених елементів та проведено комплекс заходів для збереження пам’ятки.

    Нагадаємо, у Києві презентують відреставрований іконостас церкви Святого Юра з Дрогобича зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

    Найсвіжіше

    Популярне