П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
Бiльше

    Зеленський зустрівся із папою Франциском

    Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю, 11 жовтня, зустрівся у Ватикані з Папою Франциском та його радниками, де, за його словами, вони обговорили ситуацію із заручниками в Україні та засоби сприяння миру.

    Глава держави подякував папі Франциску за молитви заради миру для України, духовну близькість з українцями, гуманітарну допомогу та участь Ватикану в першому Саміті миру, передає сайт ОП і Новини Ватикану.

    Володимир Зеленський розповів про роботу над реалізацією Формули миру, зокрема про конференцію щодо повернення полонених і депортованих українців, яка відбудеться 30–31 жовтня в Канаді на рівні міністрів. Він запросив представника Ватикану взяти участь у цьому заході.

    Президент зазначив, що в російському полоні перебувають поранені, важкохворі, жінки та діти.

    «Росія продовжує примусове переселення наших українських дітей – з одних окупованих районів в інші. А також продовжує депортувати наших українських дітей у Росію. І надзвичайно важко потім узагалі шукати цих дітей», – зауважив Глава держави.

    Окремо Володимир Зеленський зробив наголос на полонених журналістах і розповів, що напередодні стало відомо про загибель у російському полоні української журналістки Вікторії Рощиної. Він попросив Понтифіка сприяти поверненню додому українських журналістів, громадських діячів, керівників громад з окупованої території, усіх захоплених у полон. На зустрічі домовилися, що Україна передасть список полонених журналістів.

    Фото: Новини Ватикану

    «Нам відомо, що в полоні в Росії понад 400 жінок. Точно підтверджено через Міжнародний комітет Червоного Хреста та інші джерела, що в полоні перебувають 1700 цивільних людей. За нашими даними, це число може бути суттєво більшим», – зазначив Глава держави.

    Президент акцентував, що майже всі, хто повертається з полону, потребують медичної допомоги й тривалої реабілітації.

    Президент України подарував папі картину «Бучанська різанина: історія Марічки» ірпінських художників Володимира Козюка та Владислава Задворського, на якій бачимо зображену дівчинку, яка «втратила все: її дім, її сім’ю, її дитинство. На її очах катували і вбили її батька, матір, бабусю… Її рідне місто, Буча, стало свідком нелюдських звірств, які назавжди залишили шрами на її душі», – читаємо в описі картини. Папа Франциск подарував бронзове лиття з алегорією: «Мир – це делікатна квітка», добірку документів понтифікату, між якими – цьогорічне послання на день миру, та книгу «Переслідувані за правду. Українські греко-католики за залізною завісою», яка побачила світ у Ватиканському книжковому видавництві.

    Опісля Президент України зустрівся із Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом Пʼєтро Пароліном, якого супроводжував Секретар у справах стосунків з державами і міжнародними організаціями архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер.

    У повідомленні пресслужби Святого Престолу про цю зустріч зазначається:«Переговори в Державному Секретаріаті були присвячені стану війни та гуманітарній ситуації в Україні, а також шляхам, які могли б покласти їй край і привести до справедливого і стабільного миру в країні. Крім того, було розглянуто низку питань, що стосуються релігійного життя в країні».

    Нагадаємо, що це був третій візит Володимира Зеленського до Ватикану після візитів у 2020 та 2023 роках, а також його третя зустріч з Папою Франциском після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Попередня відбулася в червні цього року на полях саміту «Великої сімки» в Борґо-Іньяція на півдні Італії.

    Найсвіжіше

    Популярне