П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ порадив вести діалог на місцях, щоб досягти єдності

    На тлі постійного роз’єднання між двома основними православними юрисдикціями в Україні – Православною Церквою України (ПЦУ) та Українською Православною Церквою (УПЦ), питання єдності стає все більш актуальним. На жаль, досі не було залучено жодного архієрея з обох сторін до спільних братських ініціатив, що ускладнює досягнення позитивних результатів у діалозі.

    Священник ПЦУ Віталій Кузьмич, відповідаючи на запитання Духовного Фронту України про рецепти єдності, наголосив на важливості діалогу на місцях: «Про рецепти єдності говорити сьогодні дуже складно, тому що ми самі бачимо, що ситуація дуже складна. І якогось єдиного розвитку бути не може. Але, все-таки, з досвіду Софійського братства, цього низинного рівня, ми можемо дивитися тільки знизу вверх. Ми не знаємо ситуації, яка є на верхах. Але наш досвід, це є досвід діалогу. Це є позитивний досвід, коли ми просто зустрічаємося разом, спілкуємося, дивимося одне одному в очі. Це дуже важливо, побачити в очах свого опонента, перш за все, брата чи сестру у Христі».

    Він також звернув увагу на успішні зустрічі Софійського братства, що відбулися останнім часом, зокрема семінар у Луцьку 16 травня та регентський практикум у Рівному 19 вересня. Вони продемонстрували, що особисте спілкування між представниками обох юрисдикцій сприяє зменшенню напруги та покращенню взаєморозуміння: “Тобто ця крига під час спілкування скресає, особливо коли люди з’єднані в спільному процесі… Подекуди складалось враження, що вони (УПЦ і ПЦУ – ред.) і не пам’ятають про те, що вони знаходяться по “різні сторони барикад” українського православ’я.”

    Щодо участі Вселенського Патріархату у процесі примирення, священник висловив надію на підтримку Матері-Церкви:

    “Ми надіємося, що в цей тяжкий час, коли наша держава потерпає від агресора, Матір-Церква нас не залишить… Щоб подолати ворога нам потрібно об’єднуватися. І ми дійсно вважаємо, що допомога Вселенського Патріарха в цьому обєднавчому процесі нам дуже потрібна”.

    Читайте повне інтерв’ю священників Віталія Кузьміча (ПЦУ) та Олександра Сорокіна (УПЦ) на Духовному Фронті України.

    Найсвіжіше

    Популярне