Вівторок, 8 Жовтня, 2024
Бiльше

    У Канаді згорів католицький храм, який продали під забудову квартир

    Францисканський храм Богоматері Семи радостей у Труа-Рів’єрі був зведений у 1914 році. У 2018 році будівлю, прикрашену фресками та вітражами, продали забудовнику, який мав намір переобладнати її на 40-50 квартир. Незважаючи на ці плани, парафія продовжувала функціонувати, а 11 францисканців проживали в будівлях, пов’язаних із колишньою церквою. Однак, у четвер, 3 жовтня 2024 року, о 15:40 сталася пожежа, яка повністю знищила храм.

    Як повідомляє Credo.pro, одна з дзвіниць обвалилася. Францисканцям вдалося безпечно залишити приміщення. Настоятель, о.Ґільом Принс, не приховував свого шоку від трагедії. «Це була єдина [в цій околиці] парафія, яка діяла понад 100 років… Це чудовий храм, непересічний», — зазначив о.Принс.

    «Ми зустрінемося з міською владою і подивимося, що можна зробити. Це незвичайна будівля, унікальна», — сказав нинішній власник, Жорж Мурадян.

    Храм у Квебеку став третьою християнською церквою, яка згоріла протягом одного тижня. Раніше приміщення англіканської громади в Лун-Лейк, Саскачеван, згоріло дощенту. Повністю знищений вогнем католицький храм в індіанському районі Альберти.

    Починаючи з весни 2021-го у Канаді дощенту спалено, сплюндровано чи осквернено 112 християнських церков і молитовних домів, переважно — католицькі храми.

    Акти агресії почалися після того, як медіа рознесли повідомлення про серію досліджень на території колишніх католицьких інтернатів. Потім георадар виявив деякі аномалії в ґрунті.

    Найбільші щоденні газети й телевізійні станції заявляли, що це масові могили індіанських дітей, відібраних у батьків і насильно утримуваних у католицьких виховних закладах. Описано історію насильницького нав’язування «білої» культури дітям, відбулися демонстрації з вимогами виправити помилки минулого, а Папа Франциск вибачився перед індіанцями за зло, яке їм заподіяли католики.

    Канадою пройшла хвиля руйнувань християнських будівель та пам’ятників. Минуло понад два роки, перш ніж в одному з обстежених георадаром місць проведено археологічні дослідження. Виявилося, що могил там узагалі немає. В інших місцях розкопок і не проводили. Система католицьких (та інших християнських конфесій) шкіл-інтернатів існувала з кінця ХІХ століття до 1996 року.

    Найсвіжіше

    Популярне