Середа, 2 Жовтня, 2024
Бiльше

    Другий Синаксис єрархів Вселенського Патріархату в США

    У вівторок, 1 жовтня 2024 року, після 13-го засідання Асамблеї Асамблеї Канонічних Православних Єпископів США, в Атланті, штат Джорджія, відбулася зустріч ієрархів Вселенського Патріархату під головуванням Архієпископа Американського Елпідофора.

    Як пише The Orthodox Times, 17 ієрархів представляли різні єпархії під юрисдикцією Вселенського Патріархату, а саме Грецьку Православну Архієпархію Америки, Американську Карпато-Російську Православну та Албанську Православну єпархії.

    «Наш порядок денний сьогодні стислий – спочатку поділитися новинами з кожної єпархії, а після перерви зосередитися на служіннях, які залучають все більше душ до любовної опіки Матері-Церкви. Ми не можемо ігнорувати роль, яку ми маємо тут, в Америці, як першу єпархію Вселенського Престолу в Новому Світі. Кажу вам усім: якщо ми не очолимо православ’я на цій землі… хто буде?» Про це у своєму вступному слові заявив архієпископ Елпідофор.

    У посланні Вселенського Патріарха до єрархів також підкреслюється: «Ваша зустріч в Атланті демонструє тверду прихильність до соборності та синергії, а також вірність апостольським традиціям нашої Святої Православної Церкви та священному спадку Матері-Церкви Константинополя. Глибоко натхненні соборним досвідом нашого Вселенського Патріархату, згідно з яким ми мали благословення вітати вас у Цариці Міст на початку минулого вересня, ми раді, що ви зібралися в США, щоб обговорити проблеми суспільства та Церква стикається туди».

    Після вступного слова ієрархи обговорили та поділилися інформацією про свої єпархії та інші служіння. Вікаріат для Палестино-Йорданської православної громади представляв преподобний протопресвітер Георгій Джвейнат. Єпископ Нікопольський Олександр представив останню розробку у Слов’янському православному вікаріаті. Преподобний архімандрит Хризостом Он’єкакея представив оновлену інформацію про місію та роботу з афроамериканцями, після чого послідувала презентація преподобного Петроса Гомеса, відповідального за іспанське служіння.

    У цій другій історичній зустрічі беруть участь ієрархи: Архієпископ Американський Елпідофор, Митрополит Детройтський Миколай, Митрополит Піттсбурзький Сава, Митрополит Сан-Франциський Герасим, Апостол Нью-Джерсі, Митрополит Чиказький Нафанаїл, Митрополит Денверський Костянтин, Митрополит Ніський Григорій, Єпископ Зельський Севастіан, Амісський Іоаким, Єпископ Амастрийський Спиридон, Єпископ Гексамілійський Тимофій, Єпископ Фокейський Іоанніс, Єпископ Назіанський Афінагор, Єпископ Діоклійський Нектарій, Єпископ Синадський Антоній, Єпископ Філомеліонський Феофан.

    «Мої любі брати, Америка є родючим і дозрілим полем для православної віри. Але ми, які є видатними Вчителями, Проповідниками та Пастирями Церкви, несемо остаточну відповідальність», – сказав архієпископ Елпідофор. «Пам’ятайте, що бур’яни завжди будуть рости завдяки позитивним, благочестивим і невибагливим служінням, які ми підтримуємо та плекаємо – до кінця часів і до жнив Святих Ангелів».

    Найсвіжіше

    Популярне