Вівторок, 1 Жовтня, 2024
Бiльше

    Священник, який покинув ПЦУ і перейшов до УПЦ (МП), закликав до єдності

    Протоєрей Андрій Шиманович, відомий український богослов та викладач, оголосив про своє повернення до Української Православної Церкви (УПЦ) після кількох років служіння в Православній Церкві України (ПЦУ). Це рішення викликало значний резонанс, враховуючи нинішню напружену ситуацію в українському православ’ї.

    У своєму інтерв’ю виданню “Християни проти війни” отець Андрій висловив занепокоєння зростаючою поляризацією українського суспільства. Він закликав до взаємоповаги між україномовними та російськомовними громадянами, критикуючи спроби примусового викорінення російської мови в Україні. “…залишаю право за російськомовними в Україні залишатися такими, якщо вони вважають це необхідним для себе. Тільки на паритетній взаємоповазі ми можемо побудувати нормальне здорове суспільство”, – заявив Шиманович.

    Шиманович також засудив “насильницькі захоплення храмів” УПЦ (МП) та виключення цієї церкви з міжконфесійних рад у деяких регіонах. На його думку, такі дії суперечать християнським цінностям і можуть становити загрозу для інших конфесій у майбутньому.

    Священник закликав до більшої єдності в суспільстві перед лицем зовнішньої загрози, застерігаючи від навмисного розділення українців за різними ознаками.

    “… я спостерігаю іншу тенденцію: наше суспільство свідомо радикалізується кимось, кому це вигідно. Воно розсікається зсередини, ділиться на дві частини, за різними критеріями та лініями розлому. Наприклад, «патріотична Церква» протиставляється «ворожій Церкві», «агентам Путіна». Є й інші пари антагоністів: російськомовні – україномовні; добровольці – ухилянти; ті, хто на фронті, – ті, хто в тилу; ті, хто виїхав за кордон, — ті, хто залишився в країні…Навпаки, всім релігійним організаціям треба було б об’єднати зусилля, щоб голос Церкви звучав на тлі всіх катастрофічних подій потужніше, і щоб це був єдиний голос різних християнських традицій. “, – каже Шиманович. 

    Він також висловив думку, що УПЦ (МП) могла б бути більш рішучою у дистанціюванні від Московського патріархату після собору у травні 2022 року.

    “Перший крок було зроблено, і це було чудово, це вселило величезні надії у багатьох православних, і не лише в Україні. Було б непогано це закріпити та формалізувати документально. Але маю наголосити: я не є спікером жодної парафії, жодної єпархії, і тим більше не УПЦ загалом. Я висловлюю лише свою особисту думку“, – зауважив отець Андрій.     

    Нагадаємо, Кремль висуває вимоги до Трампа щодо скасування закону про мову і про заборону УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне