Неділя, 29 Вересня, 2024
Бiльше

    Папа Римський поїхав у Люксембург і закликав бути гостинним домом для мігрантів

    Папа Римський Франциск закликав Європу стати маяком миру під час війни і гостинним домом для мігрантів та біженців, коли він прибув у центр мігрантів в четвер, щоб підтримати католицьку громаду, що зменшується.

    Франциска тепло зустріли, коли він приземлився в Люксембурзі — другій найменшій країні Європейського Союзу та найбагатшій за показниками ВВП на душу населення. Візит відбувся після того, як 87-річний папа скасував свої аудієнції останніми днями через легкий грип, повідомляє religionnews.com

    Франциск, хоч і пропустив свою традиційну прогулянку літаком для привітання журналістів, перебував у гарній формі. Його речник пояснив, що це було пов’язано з коротким часом польоту і вузьким проходом літака, а не зі станом здоров’я.

    Франциск пробув у Люксембурзі лише кілька годин, після чого вирушив до Бельгії, де він проведе вихідні. Імміграція та мир, на тлі війни на європейській землі, будуть серед основних тем порядку денного. Також очікується зустріч із жертвами сексуального насильства з боку духовенства через сумну репутацію бельгійської церкви.

    У своїх вступних зауваженнях до представників влади Люксембургу та дипломатичного корпусу Папа згадав про історичне становище країни як географічного перехрестя Європи, яке постраждало під час обох світових війн і добре усвідомлює “суперечки та війни, спричинені надмірним націоналізмом і шкідливими ідеологіями”.

    «Люксембург може показати всім переваги миру у порівнянні з жахами війни», – сказав він.

    Папа також похвалив країну за її традицію відкритості до іноземців і заявив, що вона є зразком для Європи. Однак він закликав Люксембург використовувати свої багатства для допомоги біднішим країнам, щоб їхнім людям не доводилося шукати кращі економічні можливості в Європі.

    «Це один із способів зменшити кількість тих, хто змушений емігрувати в нелюдських і небезпечних умовах», – сказав Франциск. «Не забуваймо, що володіння багатством передбачає відповідальність».

    Лише половина з 660 тисяч мешканців Люксембургу є уродженцями країни. Понад третина походять з інших країн ЄС, таких як Португалія, і близько 10% з-за меж ЄС.

    До кінця березня Люксембург прийняв 4 255 громадян, які втекли від війни проти України та перебувають під тимчасовим захистом.

    Папа Франциск також зустрівся з католицькою спільнотою країни у соборі Нотр-Дам і закликав їх зберігати спадщину гостинності для тих, хто стукає у двері в пошуках допомоги.

    Люксембург, колись твердиня католицизму, сьогодні нараховує лише 41% католиків, згідно з даними Ватикану.

    Нагадаємо, папа закликав не забувати за Україну. Також папа Франциск закликав на виборах у США голосувати за “менше зло”.

    Найсвіжіше

    Популярне