Неділя, 29 Вересня, 2024
Бiльше

    Бессарабська митрополія РумПЦ розкритикувала РПЦ в Молдові за участь у предвиборчій кампанії

    27 вересня 2024 року Бессарабська митрополія (Румунського патріархату) опублікувала заяву, в якій засудила участь священнослужителів Російської ПЦ в Молдові у президентській виборчій кампанії Молдови. Митрополія зазначила, що це є “образливим для християнської душі” та порушує євангельські заповіді, а також суперечить справжній місії Православної церкви.

    Хоча конкретні імена не були названі, в заяві згадали собор “Святих Константина і Єлени” в місті Бєльці, де архієпископ Бєльцький і Фалештський (РПЦ) Маркелл закликав підтримати кандидатуру Вікторії Фуртунэ на виборах президента. Митрополія вважає, що участь духовенства в політиці дестабілізує православні громади і є неприпустимим, особливо коли агітація ведеться всередині церков, передає видання  newsmaker.md 

    Крім того, у Румунській Церкві наголосили на важливості дотримання молдовського законодавства, яке забороняє релігійним організаціям підтримувати політичних кандидатів. Також у заяві є натяки на вплив “іноземного ката” – очевидна алюзія на Росію та її роль у політиці Молдови.

    Митрополія також висловила підтримку європейського курсу Молдови, підкресливши, що цей курс відображає демократичні цінності та повагу до церкви.

    Раніше ЗМІ повідомили, що архієпископ Маркелл відкрито підтримав кандидатуру Вікторії Фуртунэ, назвавши її “християнкою, ніжною матір’ю та чесною дружиною”, здатною просувати християнські закони в країні.

    Нагадаємо, новий голова Бакинської єпархії РПЦ змушує священників молитися за перемогу Росії. Також відбувся розкол у проросійському православному середовищі: Z-блогер звинувачує РПЦ “зраді”.

    Найсвіжіше

    Популярне