Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Священник УПЦ (МП) закликає до рішучого розриву з РПЦ після окупації його храму росіянами

    У церковному середовищі України продовжують наростати тенденції до відмежування від Російської православної церкви (РПЦ). Яскравим прикладом цього став відкритий лист протоєрея Петра Казновецького з Чернігова до предстоятеля Української православної церкви (УПЦ в єдності з МП) митрополита в Києві Онуфрія.

    Протоієрей Петро Казновецький є настоятелем двох храмів у Чернігівській єпархії УПЦ (в єдності з МП). Один з його храмів, церква Святого Феодосія, був тимчасово використаний російськими окупантами під час наступу на Київ. У своєму листі священник детально описує причини, чому він вважає дії керівництва РПЦ антихристиянськими, передають “Християни проти війни” з посиланням на лист.

    Отець Петро закликає митрополита Онуфрія зробити “доленосний крок” – вийти з складу Священного синоду та статуту РПЦ: “Просимо зрозуміти наш біль і крик душі з приводу подальшої долі нашої Церкви, тому звертаємось до Вас — мудрого і доброго Архипастиря, зробити доленосний крок: вийти в канонічному порядку зі складу Священного синоду та статуту РПЦ, де розглядається наша Українська Православна Церква як складова московської патріархії, до якої внесено всіх єпископів нашої Української Православної Церкви”.

    Цей випадок є показовим прикладом зростаючого розчарування серед духовенства УПЦ (МП) щодо зв’язків з РПЦ. Мабуть, досвід окупації власного храму російськими військовими став для отця Петра Казновецького переломним моментом, який спонукав його до публічного заклику про розрив з московською церквою.

    Лист демонструє глибокий внутрішній конфлікт в УПЦ (МП) між прихильниками автокефалії та тими, хто все ще підтримує зв’язки з Москвою, а заклик до виходу зі складу Священного синоду РПЦ є фактично вимогою самопроголошеної автокефалії УПЦ.

    Досвід російської окупації та використання православних храмів в агресії проти України стає потужним аргументом для тих, хто виступає за повну незалежність української церкви. Чи відреагує митрополит Онуфрій, чи вдасть, що нічого не відбувається, а вони в “бункері”.

    Найсвіжіше

    Популярне