П’ятниця, 27 Вересня, 2024
Бiльше

    Більшість вірян УПЦ (МП) не хочуть мати зв’язків з Росією – Потураєв

    Не менше двох третин осіб, які належать до Української Православної Церкви (в єдності з МП), не бажають мати жодних зв’язків із Росією. Таку заяву зробив народний депутат і голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, повідомляє Укрінформ.

    За словами Потураєва, для представників УПЦ (МП) не є обов’язковим об’єднання з Православною Церквою України (ПЦУ), головне – це припинити будь-які контакти з Московським патріархатом.

    «Переконаний, що не менше двох третин в УПЦ МП– це люди конструктивні, які не хочуть мати зв’язків із Москвою. Можливо, не всі з них готові об’єднуватися з ПЦУ, але цього й не треба. Ті, хто хочуть перейти в ПЦУ, вже переходять. Ці процеси не зупинялися, а з новим законом все певною мірою спроститься», – підкреслив Потураєв.

    Завершуючи, Потураєв підкреслив: «Цей закон не про церкву, а про припинення зв’язків з ворогом. Як держава, ми ніколи не втручалися в церковні справи».

    Після Об’єднавчого собору у грудні 2018 року Вселенський патріархат називав присутність УПЦ (МП) в Україні неканонічною. Єрархи УПЦ (МП) втратили свої титули, про що було зазначено у офіційному виданні Вселенського патріархату. “Відповідно до канонічного принципу територіальності, який є невід’ємним і постійним фактом православної еклезіології, жодна Церква не може бути присутньою в межах юрисдикції Церкви України. Попри це, в дусі пастирської чуйності, ми тимчасово терпимо існування українських єрархів під Росією не як місцевих правлячих єпископів, а лише як титулярних або тих, що перебувають (мають резиденцію) в Україні, ієрархів, згідно з каноном 8 І Нікейського собору. Сподіваючись, що, волею Божою, вони незабаром об’єднаються з помісною Церквою“, – підкреслив Вселенський патріарх у жовтні 2020 року.

    Нагадаємо, парафія на Закарпатті разом із молодим священником доєдналась до ПЦУ. Також Хмельницький суд зобов’язав УПЦ (МП) звільнити храм і надати доступ парафії ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне