Четвер, 26 Вересня, 2024
Бiльше

    В Німеччині очікується закриття 10 000 храмів протягом десятиліття

    У Німеччині спостерігається різке скорочення кількості вірян у двох найбільших християнських церквах – Католицькій та Євангелічній (EKD), що призводить до масового закриття храмів, повідомляє Релігія в Україні з посиланням на Evangelical Focus. Згідно з розслідуванням німецької газети Süddeutsche Zeitung, з 2000 року 603 римо-католицькі храми та 444 місця богослужінь протестантської церкви були “деконсекровані” і більше не використовуватимуться для служінь.

    Цей процес активно триває, і, за прогнозами професорки архітектури Стефані Ліб, до 2033 року близько 10 тисяч церков у Німеччині перестануть використовуватись за своїм первісним призначенням. Багато з цих будівель або продаються, або зносяться, а нові власники відкривають на їхньому місці ресторани, фітнес-центри чи магазини.

    Основна причина такої тенденції – стрімке скорочення членства церков. У 2023 році з Римо-Католицької Церкви вийшло 628 000 осіб, а з протестантської EKD – 593 000. Цей спад спричинений як свідомим виходом людей, що більше не ідентифікують себе з церквою, так і природною смертністю та зниженням кількості хрещень новонароджених.

    Зменшення кількості вірян негативно впливає на фінансовий стан церков через зниження церковних податків, які в Німеччині сплачують зареєстровані члени. Наприклад, лише в Баварії витрати на утримання католицьких храмів перевищують 100 мільйонів євро щорічно.

    Експерти застерігають, що багато історичних храмів можуть бути придбані спекулянтами, що ставить під загрозу їх збереження та релігійну спадщину країни.

    Найсвіжіше

    Популярне