Четвер, 26 Вересня, 2024
Бiльше

    Бельгія продовжує фінансувати Російську православну церкву, незважаючи на війну в Україні

    Віллі Фотре, директор організації «Права людини без кордонів»

    Переклад Релігія в Україні.

    Віллі Фотре, директор організації «Права людини без кордонів» (Human Rights Without Frontiers), піднімає питання щодо продовження фінансування Російської православної церкви (РПЦ) у Бельгії, попри її підтримку агресії Путіна проти України. Він зазначає, що хоча РПЦ в Бельгії є частиною Московського патріархату, який благословляє війну в Україні, держава продовжує фінансово підтримувати її як офіційно визнану релігійну організацію.

    Фотре акцентує увагу на тому, що РПЦ у Бельгії не засудила російську агресію, злочини в Бучі та викрадення українських дітей, залишаючись мовчазною в питанні війни. Проте священнослужителі цієї церкви були присутні на офіційних заходах у російському посольстві в Брюсселі.

    Ця ситуація викликає занепокоєння, враховуючи, що в інших країнах ЄС (Чехії, Естонії, Литві, Швеції) вже вжито заходів для обмеження впливу РПЦ через загрозу національній безпеці. У Норвегії також підозрюють РПЦ у шпигунстві через купівлю нерухомості поблизу військових баз.

    Фотре закликає до публічного обговорення питання продовження фінансування РПЦ в Бельгії, вказуючи на подвійні стандарти, оскільки мусульманські організації вже давно перебувають під пильним наглядом.

    Здається, Бельгія вважає за краще закривати очі на цю ситуацію і мовчки продовжувати фінансувати РПЦ у Бельгії, незважаючи на те, що Брюссель є стратегічним місцем з усіма його міжнародними організаціями.

    Знищення зброї Російської православної церкви в Європі – питання безпеки

    В Україні Українська православна церква (УПЦ) у спілкуванні з Московським патріархатом є персоною нон грата і знаходиться на межі заборони.

    У країнах ЄС присутність православних церков, підпорядкованих Російській православній церкві/Московському патріархату, викликала занепокоєння щодо національної безпеки, оскільки в ряді випадків їх підозрювали або звинувачували в тому, що вони слугували ретрансляторами для пропаганди Путіна або шпигунської діяльності Росії. Чехія, Естонія, Литва, Швеція та Україна вжили різноманітних заходів, щоб передбачити або подолати ризики безпеки, в тому числі за сприяння Константинопольського патріархату.

    Ісламська загроза безпеці та загроза РПЦ, подвійні стандарти

    З початку цього століття мусульманські організації в Бельгії перебувають під пильним наглядом через ризики національній безпеці.

    У світлі загроз безпеці, які приписуються Російській православній церкві/Московському патріархату у все більшій кількості європейських країн, бельгійська держава вирішила заплющити очі та не почути. Чи продовжувати фінансувати РПЦ у Бельгії, яка повністю підпорядкована Московському патріархату і не заперечувала підтримку Кирилом війни Путіна проти України? Однак публічне обговорення вкрай необхідно.

    Нагадаємо, Естонія вимагає повного розриву зв’язків місцевої Естонської ПЦ з Москвою. Також Росіянин потрапив до психіатричної лікарні після участі у війні, на яку його благословив священник РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне