Середа, 25 Вересня, 2024
Бiльше

    Суд вирішить долю монахів УПЦ (МП) у Києво-Печерській лаврі: остаточне рішення

    У четвер, 26 вересня 2024 року, відбудеться важливе засідання Північного апеляційного господарського суду Києва, на якому може бути вирішено остаточну долю монахів УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі.

    Про це повідомляє Інформатор.

    Незважаючи на попередні судові рішення щодо розірвання договору оренди, монахи УПЦ же( МП ) досі залишаються в декількох будівлях Нижньої лаври. Якщо суд підтримує рішення першої інстанції, представники УПЦ МП будуть змушені остаточно покинути лавру.

    Адвокат Микита Чекман, який представляє інтереси УПЦ (МП ) у цій справі, повідомив у своєму Telegram-каналі про призначене на 11:00 засідання. Він підкреслив, що очікуються важливі результати та, можливо, остаточне рішення6 у справі.

    Зазначимо, що УПЦ МП оскаржує рішення, ухвалене ще в серпні 2023 року, яке зобов’язало їх звільнити 79 об’єктів, зокрема й будівлі Києво-Печерської лаври. Частина з них, включаючи Успенський собор та Трапезний храм, вже перейшли до користування Православної Церкви України (ПЦУ).

    Незважаючи на це, (УПЦ МП) продовжує утримувати кілька корпусів у Нижній лаврі, серед яких №54, 57 та 58. Ці будівлі, відомі як “Лаврський паломник”, слугують міні-готелями для прочан, з кімнатами, трапезними, санвузлами та іншими зручностями. У корпусі №57 також проживають монахи лаврської братії.

    Варто зазначити, що з 2002 по 2008 роки на території лаври було побудовано 16 великих корпусів без погоджень з міською владою та Мінкультом, що завдало державі збитків на десятки мільйонів гривень.

    Найсвіжіше

    Популярне