Четвер, 26 Вересня, 2024
Бiльше

    Суд оштрафував жительку Байконура за публікацію відео «Хрести зніміть, росіяни!»

    5 вересня 26-й гарнізонний військовий суд виніс рішення оштрафувати жительку Байконура Наталію Ступнікову на 10 тисяч рублів за порушення ст. 20.3.1 КоАП РФ (розпалювання ненависті або ворожнечі).

    Це рішення було прийняте після того, як правоохоронці виявили на її сторінці в соціальній мережі «Однокласники» відео під назвою «Хрести зніміть, росіяни… вони вам більше не потрібні», передає Телеграм канал Християни проти війни.

    За постановою суду, розміщення цього відео розпалювало «ненависть або ворожнечу на релігійному ґрунті», хоча не вказано, проти кого саме це було спрямовано. Відео спочатку опублікував український актор і блогер Андрій Федоров. У ролику на початку йде фраза патріарха Кирила: «Росія ніколи ні на кого не нападала».

    26 серпня той самий суд оштрафував Ступнікову на 30 тисяч рублів за ч. 1 ст. 20.3.3 КоАП (дискредитація використання збройних сил Росії) через інше відео, яке вона поширила у «Однокласниках», під назвою «71% населення РФ винесено смертний вирок».

    Ця справа є прикладом того, як російська влада дедалі активніше переслідує громадян за публікації, що йдуть у розріз із офіційною політикою держави, особливо щодо війни в Україні.

    Раніше російські суди неодноразово виносили рішення про покарання громадян за поширення матеріалів, що критикують дії російської влади або Російської православної церкви. Відомими є випадки переслідування за висловлювання, які засуджують агресію Росії проти України, або ті, що піддають сумніву роль релігійних діячів, таких як патріарх Кіріл. Зокрема, російське законодавство постійно використовується для придушення будь-якої критики, посилаючись на статті про «дискредитацію збройних сил» та «розпалювання ворожнечі», навіть якщо йдеться про свободу думки та слова.

    Так, РПЦ прирівнює священників до військових у питанні “переможної” молитви і забороняє всіх, хто її відмовляється читати.

    Найсвіжіше

    Популярне