Неділя, 22 Вересня, 2024
Бiльше

    Проповідь Вселенського Патріарха Варфоломія на Літургії в Кілкісі

    22 вересня 2024 року Вселенський Патріарх Варфоломій провів святкову Літургію в Митрополичому соборі Преображення Господнього в місті Кілкіс, Греція. Літургія була присвячена сторіччю від дня підвищення єпархії Поліаніс до статусу митрополії під егідою Константинопольської матері-церкви.

    Про це інформує сайт Вселенського патріархату.

    У своїй промові Патріарх Варфоломій наголосив на важливості історичної події для місцевої церкви та висловив вдячність за запрошення приєднатися до святкування. Він підкреслив духовне та історичне значення регіону, що постраждав від численних конфліктів, і згадав про зусилля місцевого населення у збереженні вірності православній вірі та Константинопольській церкві.

    Патріарх також звернув увагу на тяжкі випробування, які пережила регіональна православна громада, зокрема під час болгарського церковного розколу та унійної пропаганди.

    “Ми також знаємо боголюбну любов непохитно вірного народу батьківщині, якій вони поклонялися, коли, паралельно з болгарським тиском, західна пропаганда Унії, скориставшись жахливим переворотом, намагалася винищити людей цього місця, на щастя, без успіху”, – сказав патріарх.

    Він відзначив внесок православних біженців після малоазійської катастрофи 1922 року, які оселилися в Кілкісі і принесли із собою не лише свою віру, але й багаті традиції та духовні реліквії.

    Під час проповіді Патріарх закликав до молитов за мир та процвітання місцевої церкви та надав своє благословення її вірним.

    “Ваш духовний, громадський, професійний, науковий та інший прогрес і успіхи завжди будуть для нас приводом для великої радості та гордості у Господі!”, – сказав патріарх.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх відбув до Греції. Також читайте послання патріарха Варфоломія на 88-мій Міжнародній виставці в Салоніках.

    Найсвіжіше

    Популярне