П’ятниця, 20 Вересня, 2024
Бiльше

    Естонія вимагає повного розриву зв’язків місцевої Естонської ПЦ з Москвою

    Міністерство внутрішніх справ Естонії висловило незадоволення новим статутом Естонської православної церкви Московського Патріархату (ЕПЦ МП). За словами канцлера МВС Тармо Мійлітса, документ лише зменшує, а не повністю скасовує вплив Москви на церкву в Естонії.

    Про це повідомляє видання ERR із посиланням на канцлера міністерства МВС Тармо Мійлітса.

    МВС Естонії очікує повного розриву зв’язків ЕПЦ МП з Російською православною церквою. Там також зазначили, що статут ЕПЦ МП не відповідає вимогам естонської влади.

    Естонія критикує спроби ЕПЦ МП спиратися на Томос 1993 року, який містить суперечливі положення щодо незалежності церкви.

    «Цей документ суперечливий за своєю суттю, оскільки, з одного боку, формулює адміністративну незалежність церкви, а з іншого – передбачає затвердження рішень та глави церкви патріархом, а також зобов’язання діяти відповідно до постанов Священного Синоду МП, а також указів патріарха Московського», – зазначив канцлер міністерства МВС Тармо Мійлітс.

    Влада Естонії закликає до об’єднання всіх православних країни під єдиною церквою. Мається на увазі ЕПЦ Константинопольського патріархату.

    ЕПЦ МП погодилася змінити назву на “Естонська Православна Церква” та розпочати консультації з Естонською Апостольсько-Православною Церквою. Наприкінці липня представники МВС та ЕПЦ МП домовилися про подальші кроки щодо ослаблення та ліквідації впливу Московського патріархату в Естонії.

    Ситуація залишається напруженою, оскільки естонська влада наполягає на повному розриві зв’язків з Московським патріархатом, тоді як ЕПЦ МП прагне зберегти певні канонічні зв’язки. МВС Естонії продовжує аналізувати новий статут церкви та очікує подальших кроків у напрямку повної незалежності від Москви.

    Нагадаємо, Синод Естонської Церкви Моспатріархату відповів канцлеру МВС Естонії, заявивши, що вони поза політикою.

    Найсвіжіше

    Популярне