Четвер, 19 Вересня, 2024
Бiльше

    “Ми поза політикою”: Синод Естонської Церкви Моспатріархату відповів канцлеру МВС Естонії

    16 вересня 2024 року відбулося засідання Синоду Естонської Православної Церкви, що в єдності з Моспатріархатом, на якому, зокрема, обговорювався лист канцлера Міністерства внутрішніх справ Естонської Республіки Тармо Мійлітса до єпископату ЕПЦ з приводу промови патріарха Кирила, вимовленої 28 серпня 2024 року.

    Синод підтвердив свою позицію, що Естонська Церква не бере участі в політичних процесах, і її думка щодо висловлювань патріарха вже виражена у заяві Синоду ЕПЦ (Моспатріархату) від 2 квітня 2024 року.

    Крім цього, у рішенні Синоду говориться: «ЕПЦ проповідує євангельське вчення про спасіння світу через спокутну жертву Ісуса Христа – Божого Сина. Вищий зміст і мета людського життя ми вважаємо у подоланні гріховної природи людини з метою пізнання Бога і з’єднання з Ним, що є запорукою блаженного вічного життя. Згідно зі Статутом нашої Церкви, ми вільно та незалежно вибудовуємо свої стосунки з Естонською державою».

    Висновки редакції. Засідання Синоду Естонської Православної Церкви (ЕПЦ), що перебуває в єдності з Московським патріархатом, відбулося на тлі зростаючої напруги через політичні заяви патріарха Кирила, в яких просуваються ідеї “Святої Русі”. Естонська Церква підкреслила свою незалежність від політичних процесів та підтвердила заяву, зроблену ще в квітні 2024 року, проте промова патріарха Кирила знову ставить під питання аполітичність ЕПЦ.

    Зі свого боку, Російська Православна Церква (РПЦ) продовжує активно просувати неоімперську ідеологію, використовуючи релігійні структури як інструмент пропаганди. Виступ патріарха Кирила, в якому він подякував духовенству в колишніх радянських республіках за “збереження єдності”, є черговим свідченням того, що РПЦ прагне втримати свій вплив за межами Росії, зокрема в Україні та Естонії.

    Позиція Естонської Православної Церкви, яка офіційно заявляє про невтручання у політику, проте залишається в єдності з Московським патріархатом, виглядає суперечливою на тлі все більш агресивних висловлювань Кирила. Це породжує запитання щодо реальної незалежності Церкви від впливу РПЦ і того, наскільки ЕПЦ здатна протистояти політичним інструменталізаціям з боку Москви.

    Така ситуація є також важливим сигналом для міжнародної спільноти, яка повинна звернути увагу на роль Російської Православної Церкви в поширенні імперських ідей та впливі на суспільно-політичні процеси в пострадянських країнах.

    У травні Естонська православна церква Московського патріархату найняла адвокатів для юридичного відстоювання свого права на зв’язок з Російською православною церквою.

    Найсвіжіше

    Популярне