Четвер, 19 Вересня, 2024
Бiльше

    Норвегія незадоволена підривною діяльністю Мурманського митрополита РПЦ

    Митрополит Мурманський РПЦ Митрофан (Баданін) протягом багатьох років ставить під сумнів приналежність до Норвегії півострова Варангер, називаючи його “православною землею”, яку нібито “віддали недобросовісні чиновники” у 1826 році. В Норвегії такі висловлювання розцінюють як ідеологічну підривну діяльність.

    Цю інформацію опублікував телеграм-канал «Християни проти війни» з посиланням на матеріал в The New Yorker від 9 вересня 2024 року.

    Під керівництвом Митрофана діє православна церква в прикордонному норвезькому місті Кіркенес. У 2019 році митрополит намагався отримати інформацію про місцеве підприємство, яке забезпечує місто питною водою. У 2023 році він на російсько-норвезькому кордоні заявив, що “тут починається ворожий і недружній світ”. Під час одного зі своїх виступів перед солдатами митрополит поставив питання: що станеться, якщо Росія програє війну в Україні? І натякнув на можливість катастрофічних наслідків: “Чи є сенс продовжувати історію? Чи настав час принести вогонь і сірку на землю, і нехай усе згорить”.

    Норвезький професор Карі Ага Мюклебост назвав діяльність Митрофана в прикордонній зоні Фіннмарк ідеологічною пропагандою, метою якої є утвердження думки про історичну присутність Росії в регіоні.

    “Вони використовують історичні факти для легітимізації ідеї, що ця територія належить до російської культурної сфери”, — зазначив професор. Він додав, що цей регіон має стратегічну цінність для російської ядерної оборони, а поновлені поморські хрести, освячені Митрофаном, можуть стати об’єктом військової оборони.

    Як зауважує «Релігія в Україні», раніше «Християни проти війни» повідомляли про позбавлення сану антивоєнного священика з Норвегії о. Дмитра Останіна, який був українцем з Дніпропетровщини та служив настоятелем Богоявленської парафії РПЦ в місті Берген. Московський єпархіальний суд виніс це рішення 22 липня 2024 року, звинувативши його та інших кліриків, які виступали проти війни, у порушенні присяги на основі 25-го правила святих апостолів. Це рішення затвердив патріарх Кіріл.

    Останін відкрито висловлював свої проукраїнські погляди та виступав проти війни, через що зазнавав переслідувань з боку російських активістів. Він також підписав відкритий лист священиків РПЦ проти війни, його підпис під зверненням № 187.

    12 березня 2024 року Синод РПЦ відкликав його у розпорядження патріарха Кіріла, а 7 червня того ж року було видано указ про заборону Останіну здійснювати служіння.

    Найсвіжіше

    Популярне