Понеділок, 16 Вересня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: Грецька освіта — це Христос і грецька мова

    У понеділок, 16 вересня 2024 року, Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Службу освячення нового навчального року.

    Церемонія відбулася у сусідній візантійській церкві Успіння Пресвятої Богородиці Мукліотісси в присутності директора, вчителів та студентів Патріаршої Великої Школи Нації.

    У своєму слові одразу після богослужіння Вселенський Патріарх, серед іншого, дав студентам батьківські поради та поради.

    “Ви, студенти цього благословенного закладу, маєте надзвичайний привілей нести благословення та захист Великої Церкви, привілей, відображений навіть у самому вашому імені. Ви є Патріаршою великою школою нації — і теперішнім, і багатообіцяючим майбутнім цієї шановної спадщини. Однак у Роміозині кожна слава приходить із своїм хрестом. Кожен привілей тягне за собою відповідальність. Кожен високий пагорб і кожне красномовне слово несуть запах Голгофи. Отже, ваша відповідальність полягає в тому, щоб постійно ставати «Світлом» — світлом нашої еллінської освіти. А що таке еллінська освіта? Це Христос і грецька мова! Христос і виховання, невіддільні від чесноти! Це Христос і нація!

    Я не рекомендую вам витрачати ці чи інші ваші шкільні чи університетські роки на запам’ятовування сухих, стерильних знань! Натомість я заохочую вас, як батько, формуватися як священним, так і світським знанням і формувати Христа всередині вас, надаючи форму Христу у вашому житті. Бо, мої діти, ми розуміємо це в усіх відношеннях: як нація і як людство, ми не маємо розкоші жити навіть на хвилину далеко від нашого Христа! Христос є Любов. Він є Дорога, Істина і Життя! Він є Світло! Христос для нас все! Але який Христос? Не якийсь туманний, добрий Учитель чи чудова Людина, а Господь Богочоловік, якого нам представила наша Православна Церква розіп’ята й воскресла!

    Тому, поряд з вашим навчанням, ваш духовний отець наполегливо вас заохочує, щоб ви з кожною миттю ставали кращими християнами, люблячи нашу Церкву, через нашу Церкву, через її Таїнства, зі смиренням, скромністю, відвагою, вдумливістю та баченням що «завтра» належить тобі. І не тільки «завтра», але поки ми належимо Христу, нам належить і вічність. Але не забувайте, що ніхто не досягне «завтра» успішно, не залучивши попередньо уроки минулого та постійно працюючи в сьогоденні. Чим кращими християнами ви станете, тим більше ви будете любити своїх ближніх без дискримінації, стаючи прикладом життя та поведінки та перетворюючись на «сіль землі»».

    Вселенський Патріарх продовжив: «Сьогодні з цієї Церкви Пресвятої Богородиці, з візантійської Церкви Мукліотисса, ми всі разом посилаємо послання оновлення та життєвої сили, яке ми, старійшини, бачимо у ваших живих і повних життя обличчях. Вперед, мої діти, у чудовий час навчання добру! Скористайтеся нагодою, яку надає освіта, щоб постійно самовдосконалюватись, у послуху своєму працьовитому Директору та чудовим Вчителям, і, звичайно, в гармонії з вашими улюбленими однокласниками з інших благословенних шкіл нашої Архієпархії: Зографеїон, під захистом Пресвятої Богородиці, де я також навчався, і сусідню Заппейонську школу Святої Трійці.

    Діти мої, ваш тато вас дуже любить! я тебе дуже люблю! Я часто думаю про тебе! Я радію та пишаюся вашими успіхами, я розумію та розділяю ваші страхи та тривоги щодо майбутнього. Але я тут, поруч з вами, з вами, щиро, дуже щиро молюся за вас і благословляю вас від усього серця в Ім’я нашого Триєдиного Бога».

    На заході були присутні єпископ Галікарнаський Адріанос, пан Пантелеймон Панайотідіс, президент Опікунської ради Патріаршої Великої Школи Нації, Архонти Вселенського Патріархату, пані Дімітра Вурдоглу, координатор освіти Генерального консульства Греції в Стамбул та співробітники школи.

    Після цього Вселенський Патріарх освятив шкільну їдальню та пообідав з викладачами та студентами.

    Фото: Нікос Папахрісту

    Найсвіжіше

    Популярне