Неділя, 15 Вересня, 2024
Бiльше

    Митрополит Олександр освятив пам’ятник митрополиту Василю Липківському в Києві

    14 вересня на Олександрівській слобідці у Солом’янському районі м. Києва відбулося відкриття пам’ятника митрополиту Василю Липківському.

    Освячення монументу звершив митрополит Переяславський і Вишневський Олександр у співслужінні єпископа Фастівського Володимира та собору духівництва Православної Церкви України. Також була відслужена заупокіна літія за священнослужителем. У відкритті взяв участь його онук Костянтин, який був охрещений своїм дідом, повідомляє сайт єпархії ПЦУ.

    Василь Липківський (+1937) — провідник національно-визвольного руху в церковному житті України, борець за автокефалію Українського Православ’я, перший очільник заснованої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви. У 1905-1919 рр. – настоятель Покровської церкви на Солом’янці, у 1919–1927 рр. – останній настоятель та доглядач Софії Київської. Останні роки життя мешкав на сучасній Солом’янці – біля Покровської церкви, а потім у хатинці в Олександрівській слобідці, де попри складні життєві обставини продовжував працювати, зокрема, писав «Історію Української Церкви». В цій хатині його заарештували 22 жовтня 1937 року. Будинок простояв до 1970-х років, коли на місці приватних садиб звели новий мікрорайон. Саме на місці хатини й встановили пам’ятник.

    Найсвіжіше

    Популярне