Субота, 14 Вересня, 2024
Бiльше

    Воздвиження Хреста Господнього: ПЦУ про духовний зміст свята

    Сьогодні православні християни святкують Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, нагадуэ ПЦУ у соцмережі. 

    “Нинішнє свято встановлене в пам’ять про історичну подію віднайдення і прославлення животворчого древа Хреста Господнього, яке сталося в Єрусалимі завдяки турботі рівноапостольної Олени, матері римського імператора Костянтина.

    Коли хрест, на якому розіп’яли нашого Спасителя, був віднайдений у 326 році, це стало великою духовною радістю для християн. З міста й околиць тоді стали сходитися до Голгофи вірні, щоби поклонитися животворчому древу. І коли число паломників примножилося, патріарх Макарій став піднімати хрест високо над народом і благословляти ним на чотири сторони, а всі схилялися в молитві, виголошуючи «Господи, помилуй!». Тож на спогад про те давнє Воздвиження ми сьогодні звершуємо урочисте піднесення хреста та його прославлення.
    Ми знаємо, що те священне древо Животворчого Хреста, яке було віднайдене в IV столітті, у багатьох частинках, великих і маленьких, було розділене та рознесене по всьому християнському світу. Але Хрест Господній – це не тільки і не лише те саме, історичне древо, на якому був розіп’ятий і помер Спаситель. Святинею є кожен образ животворчого хреста, що символізує для нас спасіння і перемогу.
    Ми віримо, що і наш хрест має ту саму благодать і силу спасати кожного, хто до нього приступає. Господь прийшов для всіх нас, щоби кожен, хто вірує у Нього, не загинув, а мав життя вічне. Сьогодні ми по-особливому вшановуємо Хрест Господній, ми знову і знову підносимо його, щоб побачили всі люди спасіння і надію. Силою Чесного і Животворчого Хреста Твого Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй і спаси нас!, йдеться в дописі.

    Найсвіжіше

    Популярне