Субота, 14 Вересня, 2024
Бiльше

    Якщо на Буковині священник УПЦ (МП) вирішить перейти разом з громадою – їх радо приймуть у ПЦУ, – єпископ Феогност

    Єпископ Чернівецький і Буковинський Феогност запевнив, що двері ПЦУ на Буковині відкриті для охочих здійснити перехід.

    Як розповідав раніше у інтерв’ю МА АСС єпископ, на Буковині до Православної церкви України переходить приблизно одна релігійна громада в місяць. Буває так, що люди виявили рішення перейти, а священник виступає проти та продовжує служити російській церкві.

    У такому випадку Чернівецько-Буковинська єпархія призначає священника ПЦУ, який працюватиме надалі у громаді.

    Єпископ Феогност зазначив, що в єпархії є достатня кількість священнослужителів, які можуть працювати у громадах.  За його словами,  у Православній церкві України – 13 духовних навчальних закладів, зокрема Київська православна богословська академія, де готують священників з державним офіційно визнаним дипломом. Також священнослужителів готують і на Буковині, а саме в Чернівецькому національному університеті.  Проте це не означає, що в єпархії не приймуть до Православної церкви України священників з УПЦ МП, які вирішать разом з людьми здійснити перехід, каже єпископ:

    «Нам вистачає священників. Але це не свідчить про те, що коли громада виявить бажання про перехід разом зі своїм священником московського патріархату, ми його не приймемо. Ні. Ми приймемо його разом з громадою. І це буде дуже правильно. Бо духовний наставник має йти разом зі своїми парафіянами, ми з радістю таких приймаємо. Щобільше, ми не скасовуємо і не змінюємо традицій таких парафій. Хочете слов’янською служити – немає проблем, але з київським ізводом, а не з російським. Це саме стосується і румуномовних громад. Ми неодноразово заявляли, що готові їх прийняти з умовами збереження їхніх традицій і їхньої церковної культури, церковної мови – це беззаперечний факт».

    Найсвіжіше

    Популярне