Субота, 7 Вересня, 2024
Бiльше

    The Washington Post: Лобісти округу Колумбія борються за майбутнє Православної Церкви в Україні

    Критики кажуть, що Київ атакує свободу віросповідання, намагаючись розірвати зв’язки Української Православної Церкви з Москвою. Україна каже, що діє в рамках самооборони.

    Про це йдеться в матеріалі The Washington Post.

    Коли Дж. Д. Венс став кандидатом від Республіканської партії на посаду віце-президента, промова, яку він виголосив у квітні, засуджуючи український уряд за те, що, за його словами, було «нападом на традиційні християнські громади», стала закликом до об’єднання лобістів, найнятих адвокатом союзником Росії.

    «Ми дякуємо Венсу за тверду позицію щодо цього питання і закликаємо вас наслідувати його приклад», — йдеться в електронному листі від 17 липня, надісланому законодавцям на Капітолійському пагорбі одним із лобістів.

    Електронний лист був лише одним із десятків у кампанії, що зображує Київ як антихристиянського, і, як стверджують шість співробітників Конгресу, спрямована на підрив військової підтримки України — зусилля, які планується активізувати після того, як 20 серпня український парламент ухвалив закон , який забороняє релігійні організації, пов’язані з Росією. Законодавство створює правову базу, яка, на думку релігієзнавців, може фактично закрити українську гілку православної церкви, пов’язану з Москвою.

    Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) має глибокі історичні зв’язки з Російською православною церквою, яку багато офіційних осіб США та України вважають інструментом російської зовнішньої політики . Війна значно полегшила глибоку симпатію церкви до Росії, і Україна порушила кримінальні справи проти десятків священнослужителів УПЦ за ймовірну допомогу Росії, зокрема збір розвідданих щодо українських військових і переміщення зброї, повідомляє Служба безпеки України.

    Ключовим елементом комунікації між лобістами та законодавцями була пропозиція щодо того, що законодавці повинні обумовити подальшу допомогу Україні збереженням УПЦ, за словами трьох співробітників Конгресу від Республіканської партії, які говорили на умовах анонімності, оскільки не мали права говорити публічно.

    У своїй промові Венс чітко зазначив цей зв’язок. «Це буде… наша ганьба за відмову використовувати сотні мільярдів доларів, які ми надсилаємо в Україну, як важіль для забезпечення та гарантування справжньої релігійної свободи», – сказав він. Відповідаючи на запитання про ці зауваження, речник сенатора сказав, що Венс «дав зрозуміти, що він стурбований переслідуваннями християнських громад у будь-якій точці світу».

    Уряд президента Володимира Зеленського заявив, що просто хоче бачити в Україні незалежну Православну Церкву, не підпорядковану уряду та ієрархії в Москві, які намагаються знищити Українську державу.

    Але закон викликав критику як з боку Папи Римського, який минулого місяця заявив, що відчуває «стурбованість щодо свободи тих, хто молиться», так і з боку Кремля, речник якого Дмитро Пєсков минулого тижня заявив, що закон є «кричущою атакою на релігійну свободу, наступ на православну церкву і взагалі наступ на християнство, на справжнє християнство».

    Парафіяни Української Православної Церкви моляться в Києво-Печерській Лаврі в березні 2023 року. (Сергій Моргунов для The Washington Post)

    У Сполучених Штатах очолює кампанію проти спроб Києва створити Українську православну церкву, вільну від впливу Москви, Роберт Амстердам, канадсько-американський адвокат, чия фірма має офіси у Вашингтоні та Лондоні.

    Амстердам в інтерв’ю без наведення доказів заявив, що Служба безпеки України «катує» українських православних священиків за російськомовність. За його словами, нічого подібного не було «з часів нацистів».

    Аргументи Амстердама щодо України були схожі на пропагандистську кампанію, викладену кремлівськими політтехнологами у внутрішніх кремлівських документах 2023 року, які є частиною тайника, отриманого європейською розвідувальною службою та розглянутого The Washington Post . Кампанія закликала зобразити Україну як таку, що «перетворилася на антихристиянське суспільство», а тих, хто в адміністрації Зеленського, мали зобразити як «нацистів» у своїх зусиллях підкорити Українську Православну Церкву.

    Амстердам, який був залучений до роботи над цією проблемою Вадимом Новинським, російсько-українським магнатом із тісними зв’язками з вищим керівництвом Російської православної церкви, каже, що він зосереджений виключно на питанні релігійної свободи, а не на порядку денному Москви. «Не можна забороняти церкву. Це повністю суперечить верховенству права», – сказав він. «Я ніколи не брав участь у суперечках щодо фінансування. Я ніколи не виступав проти України». У електронних листах до законодавців, засуджуючи Україну за те, що вони назвали «переслідуванням українських християн», лобісти говорили про свою «неухильну підтримку» України «проти російської агресії». Амстердам заявив, що частину його роботи для Української православної церкви фінансує Новинський, але він відмовився уточнити, хто ще його фінансує.

    Українські інституції та українські євангельські та баптистські лідери відповіли власними зусиллями лобіювання, щоб вплинути на законодавців США та республіканську базу. Вони вказують на дії Росії щодо пригнічення протестантів та інших конфесій за межами російської православної сфери на окупованих територіях.

    Павло Унгурян, український євангельський лідер, кілька разів зустрічався зі спікером Палати представників Майком Джонсоном (R-La.) на початку цього року, тоді як євангельські та баптистські капелани надали свідчення свідків про закриття Росією християнських церков за межами російської православної віри на територіях його захопили в Україні. Вони також надали документи про вбивства та ув’язнення тамтешніх євангельських і баптистських священиків, а також про ув’язнення та тортури католицьких священиків. Прес-секретар Джонсона не відповів на запит про коментар. У публічному запитанні та відповіді в Інституті Хадсона 8 липня Джонсон розповів про те, як він «багато разів» зустрічався з українськими релігійними лідерами та пасторами, і сказав, що Росія націлилася на них «конкретно».

    Співробітники Конгресу, опитані The Post, сказали, що вони, тим не менш, стурбовані ступенем, до якого кампанія Амстердама вплинула на погляди серед бази Республіканської партії, особливо після того, як Такер Карлсон дав інтерв’ю Амстердаму на цю тему спочатку в жовтні 2023 року, а потім знову в квітні цього року. рік.

    Москва чи Константинополь

    Адміністрація Трампа активно заохочувала православну громаду в Україні розірвати стосунки з Москвою, за словами двох американських чиновників, залучених до цього процесу. Після 2014 року виникла стурбованість щодо ролі, яку відіграють елементи Української православної церкви Московського патріархату в допомозі Росії в незаконній анексії Криму та окупації східної України проросійськими сепаратистами.

    У результаті часткових зусиль, очолюваних Державним департаментом під керівництвом Майка Помпео , Вселенський Патріарх у Константинополі, найстарший у Східній Православній Церкві, надав автокефалію, або автономію від Московської ієрархії, Православній Церкві України (ПЦУ) Це створило церкву, яка підпорядковуватиметься Константинополю — історична назва, яку православні використовують для Стамбула — а не Москви.

    Президент Росії Володимир Путін рішуче виступив проти цього кроку, але в той же час оригінальна Українська Православна Церква з її зв’язками з Росією продовжувала існувати. За новообраної адміністрації Зеленського окремі парафії отримали право вибирати, до якої церкви вони хочуть приєднатися — до московської чи константинопольської ПЦУ.

    Після повномасштабного вторгнення Росії стало зрозуміло, що цих заходів недостатньо, заявили чиновники в Києві.

    «Люди зрозуміли, що [УПЦ] — це п’ята колона Кремля», — сказала Орися Луцевич, заступниця директора програми «Росія та Євразія» мозкового центру Chatham House у Лондоні.

    Речник УПЦ митрополит Климент це заперечив, заявивши, що п’яту колону складають «ті, хто ділить українське суспільство на правильних і неправильних».

    Глава Російської православної церкви патріарх Кирило назвав російське вторгнення частиною «священної війни» і сказав, що російські солдати, загиблі на війні, негайно потраплять на небо. Намагаючись офіційно дистанціювати Українську православну церкву, її предстоятель митрополит Онуфрій через три місяці після вторгнення заявив, що церква розриває відносини з Москвою і що її священики більше не будуть згадувати Кирила в публічних молитвах.

    Експертний звіт, створений на замовлення українського уряду, однак визнав, що ці заходи були косметичними та що критичні канонічні зв’язки тривали. «По суті, усі рішення, прийняті Онуфрієм, є оборотними», — сказав Кирило Говорун, колишній керівник адміністрації Кирила. Московський патріарх у січні позбавив сану Говоруна після того, як він взяв участь у літургії з єпископом Константинопольської церкви. «Якщо Путін виграє війну, тоді все можна буде відновити, як було».

    Крім того, 26 священнослужителів УПЦ вже засуджено за сприяння Росії, повідомили в СБУ, ще 50 повідомлено, що вони перебувають під слідством, повідомили чиновники. В одному випадку було встановлено, що священик у Бучі, маленькому містечку поблизу Києва, відомому звірствами, вчиненими російськими військами протягом кількох тижнів окупації, допомагав російським військам ідентифікувати місцевих жителів, які, ймовірно, чинили опір.

    В Амстердамі заявили, що священиків і єпископів УПЦ висувають звинувачення та арештовують лише за те, що вони «сказали все, що схоже на те, що міг сказати Путін». Він навів приклад митрополита Феодосія, єпископа під домашнім арештом за серію лекцій у Духовній академії в Києві, в яких він виклав церковну позицію Української Православної Церкви.

    Влада Києва заявила, що єпископ «розпалює міжконфесійну ворожнечу», а також намагався створити сайт під гербом РПЦ.

    В інтерв’ю та відеозаписах, опублікованих на веб-сайті savetheuoc.com, Амстердам стверджував, що «переслідування» української православної церкви українською владою призвело до примусового закриття 1500 українських православних церков.

    Релігієзнавці, однак, кажуть, що багато громад добровільно перейшли до Православної Церкви України, незалежної від Москви, на знак протесту після вторгнення, за останні два роки понад 2000 колишніх громад УПЦ приєдналися до ПЦУ, за словами Лорен Гомер. , президент міжнародної організації «Право і свобода», що базується в округу Колумбія і займається захистом релігійної свободи.

    «Божа благодать»

    Зі свого офісу в елітному лондонському кварталі Белгравія Амстердам представляє себе захисником релігійної свободи серед основного західного дискурсу, в якому «небезпечно вважати себе чимось іншим, ніж агресивним русофобом».

    Амстердам також стверджує, що він є ворогом режиму Путіна, якому заборонено в’їзд до Росії через його гучну роботу на початку 2000-х років, захищаючи противника Кремля Михайла Ходорковського.

    Документи, з якими ознайомився The Post, показують, що в середині 2023 року Амстердам обговорював річний контракт на 1 мільйон доларів для роботи з потужною лобістською групою, пов’язаною з Кремлем , Російським союзом промисловців і підприємців (РСПП), проти західних санкцій, накладених на Росію. 11 серпня 2023 року Мінфін США ввів санкції проти RSPP .

    «Amsterdam & Partners» готова представляти російський бізнес у процедурі оскарження санкцій, ініціюючи широку громадську дискусію щодо санкційної політики Великої Британії», — йдеться в доповідній записці РСПП від 28 червня 2023 року, яка потрапила в розпорядження європейської розвідки. обслуговування. «Юристи готові взяти на себе репутаційні ризики та суспільне несхвалення, неминуче пов’язане з активною критикою санкцій».

    Амстердам сказав, що він не представляє RSPP і не підписав контракт, оскільки вони не змогли погодити умови. Він сказав, що відмовився оскаржувати секторальні санкції, пов’язані з російськими технологіями та військовими, оскільки він був проти війни Росії, але додав, що він готовий виступати проти санкцій, накладених на осіб, які, як він стверджував, були «неправомірно спрямовані виключно на основі багатство». RSPP відмовився від коментарів.

    Невдовзі після його обговорення з RSPP, 22 серпня 2023 року, Амстердам заявив , що він був найнятий Новинським, російсько-українським олігархом, першим для того, щоб представляти його інтереси щодо санкцій, запроваджених українським урядом, роль, яка розширилася до роботи Амстердама на православну церкву.

    Новинський розбагатів на торгівлі нафтою в Санкт-Петербурзі в 1990-х разом із близьким соратником Путіна. Пізніше він розширив свій бізнес в Україні, ставши громадянином цієї країни та відомим прихильником Української Православної Церкви. Його часто бачили поруч із предстоятелем РПЦ Кирилом під час офіційних візитів патріарха в Україну та під час візитів Новинського до Росії, свідчать повідомлення та фотографії. Амстердам сказав, що Новинський не коментуватиме цю статтю.

    Щоб провести кампанію на Капітолійському пагорбі, Амстердам найняв юридичну фірму Нельсона Маллінза та її старшого радника з питань політики Рона Клінка, колишнього конгресмена від Пенсільванії, згідно з документами згідно із Законом про розкриття лобістської діяльності та електронними листами співробітникам Конгресу, які бачили The Post, і Вільям Берк. -Вайт, професор права в Університеті Пенсільванії та колишній радник Державного департаменту під час адміністрації Обами, згідно з документами відповідно до Закону про реєстрацію іноземних агентів (FARA). Відповідно до інтерв’ю з працівниками Конгресу, Амстердам також брав участь у деяких зустрічах із співробітниками законодавців.

    Спочатку Амстердам заявив, що його фірма не зареєструвала свою діяльність згідно з FARA через винятки в законі для представництва релігійних організацій. Один юрист, який спеціалізується на законі FARA, сказав, що звільнення поширюється лише на суто релігійну діяльність.

    «Звільнення, як правило, не застосовується, якщо ваша діяльність не є суто релігійною і не включає те, що закон називає політичною діяльністю. Визначення політичної діяльності включає будь-яку спробу вплинути на уряд США з посиланням на політику США або вплинути на будь-який сегмент громадськості США з посиланням на громадські чи політичні інтереси будь-якої іноземної держави», – сказав Джошуа Ян Розенштейн, партнер компанії Юридична фірма Sandler Reiff, яка спеціалізується на FARA та інших питаннях лобіювання та реєстрації. «Я думаю, що вони мали б важку боротьбу, демонструючи, що це суто релігійний і неполітичний характер, як це визначено законом».

    Пізніше юридична фірма Амстердама повідомила The Post, що на роботу фірми також поширюються окремі винятки FARA щодо представництва клієнтів у судових процесах і участі в «діяльності, яка переважно не служить іноземним інтересам».

    Розенштейн сказав, що обґрунтованість цих заяв про звільнення значною мірою залежатиме від специфіки залучення, наприклад «змісту та повідомлень про лобістську діяльність», а також від того, наскільки діяльністю керує іноземний уряд. «Все це питання фактів», — сказав він.

    Амстердам стверджує, що робота фірми суворо обмежена захистом релігійної свободи. «Ми ніколи не виступали проти України з іншого питання», — сказав він. «Представництво нашої фірми відповідає всім відповідним законам».

    Прес-секретар Нельсона Маллінза сказав, що фірма не коментує клієнтів.

    Берк-Вайт зареєстрований згідно з FARA як діючий представник Української Православної Церкви, і в початковій заявці від 5 листопада заявив, що амстердамська юридична фірма заплатила йому 7000 доларів за контакт із сенаторами, зокрема Марко Рубіо (R-Fla.), Джоном Оссоффом. (D-Ga.) і Жанна Шахін (DN.H.), а також з Білим домом, співробітниками Комітету з міжнародних відносин Сенату та Управлінням міжнародної релігійної свободи Державного департаменту. У електронному листі він сказав, що загальна сума, яку він заробив за той період, становить 7000 доларів США, і додав: «Повна заборона церкви за допомогою законодавчих актів і, таким чином, відмова особам від богослужіння в церкві за їхнім вибором просто не може бути узгоджена з міжнародними зобов’язаннями щодо прав людини та свобода віросповідання». У пізнішій заяві від 31 травня Берк-Уайт заявив, що він припиняє свою реєстрацію через релігійне звільнення, юридичне звільнення та відмову від діяльності, яка не спрямовується або прямо просуває інтереси іноземного уряду.

    У відповідь на деяку критику закону українська урядова комісія спочатку визначить, чи є УПЦ пов’язаною з Російською православною церквою, перш ніж вона зможе подати юридичну заяву, яка може фактично закрити церкву. Він також надає УПЦ дев’ятимісячний пільговий період, протягом якого вона може вирішити повністю розірвати відносини з Москвою.

    Деякі парафіяни УПЦ, однак, кажуть, що не можуть приєднатися до церкви під Константинополем, яку вони вважають «розкольницькою» і створюють як політичний проект, боячись, що вони не залишаться в «благодаті Божій».

    «Ми не можемо приєднатися до злодіїв, які зрадили канонічний закон», — сказав в інтерв’ю один із прихильників УПЦ Микола Мойсієнко.

    Тим часом Україна нарощує свої зусилля, щоб залицятися до американських християн: Kyiv Global Outreach, некомерційна організація, пов’язана з Київською школою економіки, найняла вашингтонську PR-компанію DCI Group і уклала з нею контракт на витрати 3,6 мільйона доларів США на роботу з громадськістю. 2024 рік, свідчать документи FARA. Гарі Маркс, видатний євангельський і республіканський стратег, найнятий DCI, відправив українських євангелістів представляти свою справу по Сполучених Штатах, виступаючи на Республіканському національному з’їзді, Національній асоціації християнських законодавців і Південному баптистському з’їзді.

    «Маятник починає повертатися назад», — сказав Маркс в інтерв’ю. «Ті голоси, які почали схвалювати російські наративи, усвідомлюють, що вони не на стороні переможців цього аргументу».

    Найсвіжіше

    Популярне