П’ятниця, 13 Вересня, 2024
Бiльше

    Синод Вселенського патріархату засудив ідеологію “Русского міра” і підтримали ПЦУ

    На запрошення та під головуванням Вселенського Патріарха Варфоломія з 1 по 3 вересня в Константинополі відбулася 10-а Асамблея Преосвященної єрархії Вселенського Престолу за участю єрархів Автономних Церков Фінляндії та Естонії, які перебувають під його канонічним захистом.

    Асамблея розпочалася Божественною Літургією в Патріаршому соборі святого великомученика Георгія Переможця за участю Патріарха та митрополитів, архиєпископів і єпископів Престолу, повідомляє orthodoxtimes.com

    Асамблея, яка відкрилася вступним словом Вселенського Патріарха та привітальним словом Митрополита Халкідонського Еммануїла, включала наступні п’ять тематичних сесій, присвячених вивченню питань, пов’язаних з життям і свідченням Великої Церкви Христової в сучасному світі, в загальноправославному і всехристиянському масштабі:

    а) «Православні та міжхристиянські відносини», на якій обговорювався вплив війни, що триває в Україні, на церковні справи в цій країні та країнах Балтії, а також на «православну діаспору» в Західній Європі. Після цього були представлені доповіді про хід богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою Церквами та про внесок Константинопольської Церкви в Конференцію Європейських Церков і Форум православно-католицького діалогу в Європі.

    б) «Канонічні та літургійні питання», де обговорювалися питання, пов’язані з відхиленнями від канону і літургійної традиції Великої Церкви Христової, а також випадки втручання засобів масової інформації.

    в) «Церква-Мати в сучасному світі», де були представлені доповіді на актуальну тему штучного інтелекту (ШІ) в цілому і стосовно Церкви, а також її небайдужість до викликів і духовних пошуків сучасної молоді.

    г) «Церква і геополітичні питання» з доповіддю про витоки, розвиток і застосування теорії так званого «русского міра». Єрархи однозначно засудили цю ідеологію та перетворення Церкви на світську інституцію, а також її використання для просування державних інтересів та війни, що триває в Україні після неспровокованого вторгнення Російської Федерації на територію суверенної держави.

    Присутні єрархи звернули свої думки і молитви до мільйонів наших стражденних братів і сестер в Україні і молилися до Господа Миру про негайне припинення війни і встановлення справедливого і тривалого миру в зруйнованій війною Україні, а також на Близькому Сході, особливо на Святій Землі, де знаходиться Єрусалимський Патріархат. Члени Асамблеї також молилися за мир в Сирії та Лівані і висловили свою солідарність з Антіохійським Патріархатом.

    Наприкінці засідання було зачитано лист Папи і Патріарха Александрійського і всієї Африки Феодора II, який інформує шановну єрархію про канонічне посягання Московського Патріархату на канонічну територію Александрійської Церкви та спричинений ним розкол і скандал серед народу Божого в Африці.

    Асамблея одноголосно і від усього серця засудила ці неканонічні дії Російської Церкви і висловила свою непохитну підтримку Александрійському Патріархату і Православній Церкві України.

    д) «Православне чернецтво і місія», де йшлося про православне місіонерство в антиподах і православне чернецтво в 21 столітті, а також про відносини між Константинопольською Церквою-Матір’ю і Святою Горою Афон.

    Учасники відзначили чудову організацію Асамблеї, актуальність обговорюваних тем, а також те, що вона підкреслила екуменічний вимір і відповідальність Великої Церкви. Асамблея функціонувала як форум для діалогу та можливість для широких дискусій, чому сприяли своєчасність питань та висока якість презентацій.

    У своєму заключному слові Вселенський Патріарх нагадав шановним єрархам, що в наступному церковному році, наприкінці травня 2025 року, відбудеться офіційне святкування 1700-річчя скликання Першого Вселенського Собору в Нікеї, Віфінія, за участю Папи Франциска.

    Після цього виступив митрополит Дідімотейхо, Орестіади і Суфлі Дамаскін, а робота Асамблеї завершилася традиційним заключним богослужінням.

    Найсвіжіше

    Популярне