Понеділок, 16 Вересня, 2024
Бiльше

    Митрополит Климент показав руїни храму ПЦУ в Євпаторії

    Митрополит Сімферопольський і Кримський Православної Церкви України (ПЦУ) Климент показав нові світлини зруйнованого дерев’яного Хрестовоздвиженського храму росіянами в Євпаторії окупованого Криму. Його почали демонтувати 21 липня. Це була остання українська церква на півострові.

    Відповідні фото митрополит надав Центру журналістських розслідувань 30 серпня, інформує Суспільне Крим.

    На світлинах зафіксовано залишки дерев’яного храму ПЦУ та забруднену територію біля нього. Поруч з тим, що залишилось від церкви, припаркована робоча техніка, яку окупанти використовують для демонтажу.

    Нагадаємо, що уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець засудив дії росіян в Євпаторії окупованого Криму щодо незаконного знесення храму та назвав “черговим свідченням систематичних репресій проти українського народу”.

    Водночас Міністерство культури та інформаційної політики України звернулося до ЮНЕСКО та зафіксувало цей акт як прояв релігійного геноциду, повідомляв Суспільне Крим т.в.о. глави Мінкульту Ростислав Карандєєв.

    “Ця церква була побудована у спальному районі Євпаторії між двома гуртожитками, де живуть педагоги та вихователі. Зносити її почали в липні цього року. Наразі зняли купол, забрали оздоблення та день за днем знімають з фундамента дерев’яні колоди, які були стінами церкви”, — розповідав у середині серпня місцевий мешканець у коментарі Суспільне Крим.

    Знищення Хрестовоздвиженського храму в Євпаторії

    В Євпаторії окупованого Криму з 21 липня росіяни розпочали демонтаж останньої української церкви на півострові — Хрестовоздвиженський храм Православної церкви України. У ПЦУ повідомили, що Росія у Криму продовжує геноцид українців, забороняє і знищує все українське, у тому числі цей храм.

    Як наголосив уповноважений представник Кримської єпархії ПЦУ Андрій Щекун, українці не мають мовчати, треба говорити про відповідні російські злочини на національних і міжнародних майданчиках, даючи відсіч геноцидній війні, розв’язаній Росією.

    Водночас колишній заступник Генерального прокурора України Гюндуз Мамедов зазначив, що за Женевською конвенцією IV, громадяни окупованих територій мають право на повагу до своїх релігійних переконань, а держава-окупант має дозволити релігійним служителям надавати духовну підтримку їхнім одновірцям.

    Представництво президента України в АР Крим закликало світ засудити переслідування окупантами на півострові ПЦУ та знищення її храмів, а також відреагувати на чергові порушення тих же прав, щодо яких вже є рішення ЄСПЛ у справі “Україна проти Росії (щодо Криму)” про їхню протиправність.

    22 липня прокуратура АР Крим та м. Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом знищення Хрестовоздвиженського храму ПЦУ в Євпаторії, за порушення законів та звичаїв війни.

    Найсвіжіше

    Популярне