Середа, 18 Вересня, 2024
Бiльше

    Церковна дипломатія в дії: візит делегації Вселенського патріарха та його наслідки

    У зв’язку з візитом в Україну делегації від Вселенського патріарха Варфоломія, в церковних колах активізувалися обговорення щодо повного та канонічного виходу Української Православної Церкви з РПЦ. Стає очевидним, що ключова роль у нормалізації канонічного статусу УПЦ належить Вселенській патріархії та особисто патріарху Варфоломію.

    Про це йдеться дописі Софійського Братства. 

    “На днях стало відомо про звернення вірян УПЦ до митрополита Онуфрія з проханням вжити необхідних заходів для підтвердження повного виходу УПЦ зі структури РПЦ.

    В англомовному виданні Еuromaidan Рress з’явилась аналітична стаття, присвячена новому закону та можливим варіантам розвитку подій навколо УПЦ. У статті озвучено думки відомих українських експертів та релігійних діячів, зокрема, професора Київської духовної академії та семінарії (КДАіС), співробітника Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Сергія Бортника. На його думку, повний розрив з РПЦ та набуття нового канонічного статусу за підтримки Вселенського патріарха є єдиним правильним кроком для УПЦ у нинішній ситуації. Водночас він наголошує, що цей крок має стати поступовим початком діалогу між УПЦ та Православною Церквою України (ПЦУ) за посередництва держави та Вселенського патріарха.

    Варто зазначити, що Сергій Бортник послідовно підтримує необхідність діалогу. Ще в лютому 2023 року він брав участь у зустрічі представників УПЦ та ПЦУ в Софії Київській – це стало можливим завдяки його особистій ініціативі та підтримці митрополита Онуфрія, який надав благословення на участь Бортника хоча б у якості спостерігача.

    Після цієї зустрічі Сергій Бортник підготував докладну записку на ім’я Блаженнійшого митрополита, у якій високо оцінив діалогову ініціативу представників духовенства і наголосив на важливості підтримки таких заходів. На жаль, керівництво УПЦ не взяло до уваги його рекомендації.

    Незабаром планується публікація роздумів Сергія Бортника щодо поточної церковної ситуації в Україні під назвою «Законодавча заборона УПЦ як шанс на примирення православних Церков в Україні».

    Софійське Братство володіє інформацією про те, що за свою активну позицію Сергій Бортник зазнає тиску і можливе його звільнення з посади у ВЗЦЗ УПЦ.

    Поки тисячі представників духовенства та вірян УПЦ покладають надії на вирішення проблем через діалог, а делегація від Вселенського патріарха все ще перебуває в Києві, керівництво УПЦ може прийняти рішення, яке позбавить церкву одного з авторитетних науковців та послідовного прихильника діалогу.

    Що ж чекати духовенству та вірянам УПЦ у майбутньому від діалогу?”, – риторично йдеться в дописі.

    Найсвіжіше

    Популярне