Четвер, 12 Вересня, 2024
Бiльше

    Почесний патріарх Філарет зустрівся із делегацією Вселенського патріархату

    23 серпня 2024 року почесний патріарх Філарет у своїй резиденції провів зустріч із делегацією Вселенського Патріархату у складі митрополита Української Православної Церкви Канади, архієпископа Вінніпезького Іларіона (Рудника), митрополита Пісідійського Іова (Гечі), екзарха Вселенського Патріарха в Україні єпископа Команського Михаїла (Аніщенка) та патріаршого диякона Єпіфанія (Камʼяновича).

    Патріарх Філарет тепло привітав високих гостей та висловив вдячність за візит до України та Київської патріархії, повідомляє сайт cerkva.info

    Учасники зустрічі торкнулися низки актуальних питань церковного життя, обговорили ситуацію щодо військової російської агресії проти України, державно-церковні взаємовідносини та діалог між православними в Україні.

    Митрополит Іларіон зазначив, що делегація Вселенського Патріархату прибула з метою підтримати український народ, державу та Українське Православ’я в час важких випробувань війною та взяти участь у відзначенні 33-ї річниці проголошення Незалежності України.

    Патріарх Філарет наголосив, що у цей непростий для України час, коли триває повномасштабна війна, народ і держава як ніколи потребує єдності Церкви та миру.

    «У такий важкий час для України існує велика потреба в єдності та злагоді між всіма православними церквами в Україні. Ми зобов’язані робити все можливе для досягнення єдності Церкви. І ми твердо віримо, що з Божою допомогою це можливо. Господь створює такі умови, що ми об’єднаємося в одну Православну Церкву, яка буде міцною духовною основою для нашої держави. Для цього необхідно, по-перше, молитись і покладати надію на Бога, Який є джерелом блага, а по-друге, почати діалог та мати любов між собою. Без любові та поваги один до одного ми не зможемо нічого зробити, адже любов – це головна та об’єднуюча риса християн. І після цього нам необхідно скликати Всеукраїнський Помісний Собор, який би об’єднав всі три гілки Православ’я», – сказав почесний патріарх Філарет.

    Єрархи Константинопольського Патріархату погодились, що для досягнення єдності повинна запанувати любов та розпочатись діалог. Також вони зазначили, що Матір-Церква зацікавлена допомогти єдності Православної Церкви в Україні та подолати труднощі на цьому шляху.

    На завершення, Святійший Патріарх Філарет передав вітання Всесвятійшому Патріарху Варфоломію та на згадку про зустріч подарував шановним гостям друковані видання Київської патріархії.

    Нагадаємо, після консультацій з Офісом Президента Вселенський Патріархат спрямував делегацію до України.

    Найсвіжіше

    Популярне