П’ятниця, 13 Вересня, 2024
Бiльше

    ПЦУ приймає представників Вселенського Патріархату: обмін думками щодо церковної ситуації в Україні та підтримка від Матері-Церкви

    22 серпня 2024 року Предстоятель Православної Церкви України прийняв у своїй резиденції делегацію Вселенського Патріархату у складі митрополита Української Православної Церкви Канади, архієпископа Вінніпезького Іларіона, митрополита Пісідійського Іова та патріаршого диякона Єпіфанія (Камʼяновича).

    Про це повідомила пресслужба ПЦУ. 

    У зустрічі також взяли участь Екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл, заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ митрополит Білоцерківський Євстратій, намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври єпископ Бориспільський Авраамій та настоятель храму Малої (Теплої) Софії протоієрей Петро Ландвитович.

    На початку зустрічі Блаженнійший Митрополит Епіфаній подякував гостям за візит й розповів про релігійну і соціально-політичну ситуацію в нашій державі та про ті виклики, які український народ, і Православна Церква України зокрема, долає в контексті війни, спричиненої повномасштабним російським нападом.

    Також під час спілкування відбувся обмін думками щодо низки актуальних питань. Мова йшла про державно-церковні взаємовідносини, протидію згубній російській пропаганді, до якої держава-агресор активно залучає РПЦ, та про можливість діалогу між православними в Україні. В контексті цього Предстоятель ПЦУ зазначив, що вже неодноразово заявляв про відкритість і готовність до справедливого діалогу, без будь-яких попередніх передумов чи ультиматумів.

    «Справжній і щирий діалог, який покликаний мати реальні перспективи, не може розпочатися інакше, як зі звичайного спілкування без попередніх закликів до капітуляції, котрі завідомо не можуть бути виконані. Ми вкотре робимо кроки у напрямку діалогу, і я тиждень тому знову звернувся до митрополита Онуфрія із закликом розпочати діалог, а вчора, під час виступу в ефірі телемарафону «Єдині новини», ще раз підтвердив свої слова. Поки що жодної позитивної відповіді ми не отримали», – сказав Митрополит Епіфаній.

    Митрополит Іларіон висловив подяку за теплу зустріч та сказав, що делегація Вселенського Патріархату прибула з метою підтримати український народ, державу та Православну Церкву України в час важких випробувань війною.

    «Нам приємно передати вітання і благословення від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, з яким ми сьогодні мали телефонну розмову. Ми з народом, з державою, з Православною Церквою України», – зазначив митрополит Іларіон та продовжив: «Ворог мав надію, що Україна буде переможена, але з ласки Божої третій рік Україна захищається від повномасштабної агресії, що свідчить про незламний дух українського народу».

    Торкаючись питання стану українського православ’я митрополит Іларіон зазначив: «Ми надіємося на процес єднання і примирення. Ваше звернення є позитивним кроком для цього і сподіваємося, що буде налагоджений діалог, щоби вороги не використовували розділення. Тому Матір-Церква підтримує діалог заради об’єднання Православ’я».

    «Щиро дякуємо за цю зустріч та будемо співпрацювати», – наголосив митрополит Іларіон.

    Блаженнійший владика знову підкреслив, що протягом понад п’яти років він закликав і продовжує закликати до діалогу, але жодної конструктивної відповіді не було отримано.

    «Було оголошено три вимоги, які означають, що ми мали би відмовитися від рішень Матері-Церкви, від Томоса, від всього, що зробив для України Вселенський Патріарх. Чи можливо виконати такі передумови, якщо вони спрямовані не на єдність, а на руйнування Помісної Церкви? Очевидно, що такі ультиматуми не можна прийняти. Тому ми наголошуємо, що слід говорити без передумов, сісти, випити чаю чи кави, подивитися один одному в очі, говорити з чистого аркуша про те, як діяти далі, а не згадувати всі минулі образи. І якщо митрополит Онуфрій погодиться – я можу і завтра з ним сісти і говорити», – зазначив Предстоятель ПЦУ.

    З нагоди візиту від імені Його Всесвятості Патріарха Варфоломія делегація передала Блаженнійшому владиці копію старовинної мозаїчної ікони Божої Матері «Паммакаріста», яка зберігається у Патріаршому храмі на Фанарі, а також зменшену копію хреста, який в давній час прикрашав купол собору Святої Софії. Митрополит Епіфаній подарував ієрархам пам’ятні панагії та книги «Чиновник архієрейського служіння» кишенькового формату, а патріаршому диякону – копію ікони Спасителя Пантократора з Синодальної зали Митрополії та Біблію в сучасному перекладі українською мовою.

    Після завершення офіційної частини Предстоятель ПЦУ показав гостям свій кабінет та інші приміщення резиденції і запросив на вечерю, де розмова продовжилася в теплій братній атмосфері.

    Делегація прибула в Україну 21 серпня 2024 року з благословення Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, який у відповідному листі до Блаженнійшого Митрополита Епіфанія про її прибуття зазначив, що члени делегації «виключно у співпраці з Вами проведуть зустрічі з державними і церковними інституціями та організаціями, і водночас передадуть благословення, добрі побажання та вітання Церкви-Матері Вашій країні та благородному її народу з нагоди 33-ї річниці проголошення незалежності любої України».

    Найсвіжіше

    Популярне