Четвер, 12 Вересня, 2024
Бiльше

    Тетяна Деркач: “УПЦ має зробити “квантовий стрибок” або зникнути” після заборони російських церков в Україні

    Як відомо, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який забороняє діяльність релігійних організацій, афільованих із Росією. Це рішення уже викликало бурхливу реакцію у суспільстві, зокрема серед представників Української Православної Церкви (УПЦ).

    За словами релігійної оглядачки Тетяни Деркач, голосування відбулося блискавично, ледь встигли висохнути кнопки для голосування. Проте, як зазначає експерт, вже незабаром після ухвалення законопроєкту почали з’являтися питання щодо його практичної реалізації.

    “Не пройшло й години, як серед голосувальників почали виникати питання: “А як це все буде працювати?” Коментарі доволі сумні: “Не радісні обличчя простих парижан”, – зазначає Деркач.

    Водночас, як наголошує оглядачка, УПЦ вже почала готуватися до можливого спротиву. За її словами, окремі спікери Церкви вже анонсували акції протесту.

    “Тепер все залежить від дій УПЦ. Згадаймо історію двох жабок, які впали в горщики з молоком. Одна увімкнула дзен – і потонула. А інша почала збивати масло – і вибралась”, – порівнює ситуацію Тетяна Деркач.

    На думку експерта, перед митрополитом Онуфрієм стоїть дилема: або його Церква зникне, або ж зробить “квантовий стрибок” до нової реальності. Деркач закликає очільника УПЦ усвідомити свою місію та дати шанс Церкві, якщо він її дійсно любить.

    Ухвалення цього закону стало важливим кроком України в забезпеченні церковної незалежності від Росії. Однак, як зазначає Тетяна Деркач, попереду можуть бути непрості часи для УПЦ, яка змушена буде адаптуватися до нових реалій.

    Найсвіжіше

    Популярне