П’ятниця, 13 Вересня, 2024
Бiльше

    Президент Зеленський обговорить з Патріархом Варфоломієм українську ініціативу щодо духовної незалежності

    20 серпня 2024 року Верховна Рада України ухвалила закон, спрямований на забезпечення духовної незалежності країни. Про це повідомив Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні.

    “Хочу сьогодні відзначити важливу роботу, проведену Верховною Радою. Ухвалено закон щодо нашої духовної незалежності. Це те, про що ми говорили з членами Ради церков і релігійних організацій”, – наголосив глава держави.

    За словами Президента, найближчим часом він планує провести зустріч з представниками Вселенського Патріарха Варфоломія, щоб обговорити рішення української влади.

    “”І днями я говоритиму з представниками Вселенського Патріарха Варфоломія. Ми і далі зміцнюватимемо Україну, наше суспільство”, підкреслив Володимир Зеленський.

    Президент наголосив, що це рішення узгоджувалося з церковними лідерами та віддзеркалює прагнення українського суспільства до церковної автокефалії.

    Верховна Рада сьогодні проголосувала в цілому заборону Російської православної церкви в Україні. У законі наголошується, що жодне з положень документа не можна трактувати як обмеження свободи віросповідання або переконань, права на дотримання релігійної практики чи релігійних обрядів.

    Закон забороняє діяльність в Україні іноземних релігійних організацій, розташованих у країні, яку наша держава визнала агресоркою щодо себе, такою, що окупувала українські території, а також підтримує агресію проти Української держави. Відтак в Україні заборонена Російська православна церква.

    Документ також передбачає, що в Україні має бути припинена діяльність релігійних організацій, афілійованих із вище названими іноземними організаціями. А такою як раз і є УПЦ (МП), яка зберігає єдність з РПЦ.

    Закон встановлює, що релігійна організація, яка діє в Україні не може мати керівний центр в РФ.

    Крім того, в Україні створять незалежну від виконавчої влади комісію, яка досліджуватиме зв’язки, афіліації з Москвою. Також комісія досліджуватиме факти розповсюдження ідеології «руского міра».

    Результати таких експертиз вивчатиме Державна служба з етнополітики та свободи совісті. У разі наявності порушень буде виноситись припис.

    Закон набере чинності через 30 днів з дня його опублікування окрім одного пункту – згідно з ними громади УПЦ (МП) матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне