Субота, 21 Вересня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій підтримує курс Зеленського, спрямований на духовну незалежність

    13 серпня 2024 року відбулася важлива зустріч між представниками України та Вселенським патріархом Варфоломієм. Українську делегацію очолили заступниця керівника Офісу Президента України Олена Ковальська та голова Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

    Про це повідомляє ДЕЕС.

    Ключовим моментом зустрічі стала беззаперечна підтримка патріархом курсу Президента Володимира Зеленського. Його Всесвятість підкреслив, що він беззаперечно й з відкритим серцем приймає все те, що сприяє добру України. Це значною мірою стосується курсу та ініціатив Президента України Володимира Зеленського, спрямованих на духовну незалежність, яка є передумовою висхідного поступу України та її місця в сім’ї вільних демократичних націй світу.

    Українська сторона наголосила на відсутності зачинених храмів та рівноправності всіх релігійних спільнот у країні.

    “Голос нечисленних релігійних спільнот у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій звучить так само голосно, як і голос церков, до яких належить більшість населення України”, – йдеться в ДЕЕС.

    Представники України висловили вдячність патріарху за його постійну підтримку, особливо в контексті протистояння російській агресії. Вони також поінформували Його Всесвятість про злочини окупантів проти релігійної свободи, включаючи вбивства духовенства та руйнування понад 630 культових споруд.

    Патріарх Варфоломій наголосив, що світ ще дуже мало знає про ці злочини, і закликав до поширення правди про релігійну свободу в Україні та про тих, хто насправді намагається її знищити. Він запевнив у своїй готовності підтримувати православ’я в Україні, особливо свою доньку – Православну Церкву України.

    Зустріч завершилася поновленням запрошення Вселенському патріарху відвідати Україну від імені президента Зеленського.

    Нагадаємо, раніше ми говорили про неанонсований візит до Константинополя митрополита Епіфанія 12-13 серпня. Йшлось про те, що керівництво ПЦУ вимагає від влади ухвалення 8371, подаючи його як самодостатність. Вимоги часто супроводжуються і політичним шантажем – з ким буде ця юрисдикція «на найближчих виборах». Зі слів керівництва ПЦУ, якими переконують у терміновому прийнятті 8371, невдовзі, за ухваленням закону, прийде і «єдність українського православʼя» – за формулою «всі єрархи зрадники, а парафії перейдуть до нас». Посередницьку місію Вселенського Патріарха для єдності українського православʼя там блокували понад рік, і коли стало відомо про це, спікери з ПЦУ, ради самовиправдання, спробували намалювати «руку москви у Вселенському Патріархаті». Духовний Фронт України вважає, що саме такий сценарій предстоятель ПЦУ буде “продавати” патріарху Варфоломію.

    Найсвіжіше

    Популярне